Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chat byl ukončen: Úraz v zahraničí se může pořádně prodražit. Jaké cestovní pojištění zvolit?

Dana Binderová z Generali Pojišťovny.
Dana Binderová z Generali Pojišťovny.  (Autor: Generali Pojišťovna)
13. prosince 2018
00:00

Chystáte se na hory do Alp? Nebo se poletíte ohřát k moři? Ať už se vydáte kamkoliv, nezapomeňte na cestovní pojištění. Možná si říkáte, že je to zbytečnost, protože zrovna vám se určitě nic nestane. Jenže k tomu, aby se vysněná dovolená změnila v peklo, často stačí jedna hloupá náhoda. Je rozumné se při cestování spoléhat pouze na kartičku pojišťovny nebo cestovní pojištění k platební kartě?  Proč byste měli chtít pojištění odpovědnosti? A kdy si člověk ošetření v cizině hradí ze svých peněz? Na otázky spojené s cestovním pojištěním odpověděla Dana Binderová, manažerka cestovního pojištění z Generali Pojišťovny.

Online chat
Dobrý den já mám cestovní pojištění k platební kartě stačí to?(Ernest)
Dobrý den, Erneste, to záleží na tom, jaké parametry pojištění u platební karty máte. Obecně doporučujeme zkontrolovat si pojistné limity, rozsah pojištění ale také dostupnost asistenční služby (ne vždy funguje 24 hodin denně apod.). Pojistné limity jsou zásadně důležitým parametrem. V případě léčebných výloh by měly být alespoň na úrovni několika milionů korun pro Evropu a v řádech desítek milionů korun pro svět. U cestovního pojištění ke kartám platí více než kde jinde, že by se měl klient s pojistnými podmínkami zvlášť pečlivě seznámit a nespoléhat pouze na to, že má "nějaké cestovní pojištění". V případě pojistné události pak může zažít celou řadu rozčarování.
Bydlíme cca 15 km od rakouského města Laa an der Thaya, s dětmi často navštěvujeme tamní lázně. Je nutné se připojišťovat pro cestu do ciziny? Z Hevlína je to k lázním snad 5 minut autem...(Daniela)
Danielo, dobrý den, z našeho pohledu bychom to doporučili. Základní varianta pojištění stojí pro děti od 14 Kč za den, což je vzhledem k rozsahu pojistné ochrany cena velmi příznivá. Při sjednání přes web vám to zabere dvě tři minuty. Pamatujte, že v dané zemi máte k dispozici jen rozsah zdravotní péče tak, jako její obyvatelé. Může to znamenat, že u zdravotní péče bude vyžadována spoluúčast. Z našich zkušeností plyne, že stát se může skutečně cokoliv.
Plánujeme se během dovolené v Thajsku začít potápět. Potřebujeme k tomu nějaké speciální cestovní pojištění? Půjde jen o základní ponory pro úplné začátečníky s instruktorem v malé hloubce.(Tomáš Blecha)
Dobrý den, Tomáši, potápění patří z našeho pohledu k aktivitám, které chápeme jako sportovní činnost (nikoliv rekreační). Je tedy potřeba ji připojistit.
Letíme do Karibiku na dva týdny, ale letíme přes Paříž s Air France, kteří podle známých často ztrácí zavazadla. Existuje pojištění, které by nám pomohlo, když kufry nepřiletí s námi? S čím nám pomůže?(Petr Líček)
Dobrý den, Petře, u cestovního pojištění můžete zvolit pojištění zavazadel. V jeho rámci vám pojišťovna pomůže například tak, že pokud zavazadla nebyla doručena do 6 hodin po příletu letadla do cílového místa v zahraničí, pak má klient nárok na pojistné plnění do limitu 5000 Kč. Doporučili bychom také obrátit se na leteckou společnost pro případné kompenzace.
Budeme v Alpách skoro týden, ale dva dny budeme lyžovat tzv. freeride mimo sjezdovky, ale pod dohledem instruktora. Stačí mi na to cestovní pojištění? A musím mít dražší pojištění na extrémní sporty po celou dobu pobytu? Dva dny z cesty v podstatě strávíme v autě a některé dny lyžováním na běžných sjezdovkách, tak mi to přijde zbytečné.(Jana Černíková)
Dobrý den, Jano, přemýšlíte o správně. A my o tom tak přemýšleli i v Generali, proto jsme se rozhodli vyjít klientům vstříc. Znamená to, že pokud víte, kdy přesně (přesné datum od - do) se budete věnovat adrenalinovým (rizikovým) sportům, můžete si je pojistit jen na vybrané období v rámci jedné smlouvy. Není tak nutné rizikový příplatek platit i za dny, kdy jezdíte na běžných sjezdovkách nebo čas trávíte přesunem na dovolenou nebo zpět domů. Ve finále tak nejen máte adekvátní pojistnou ochranu, ale také můžete významně ušetřit.
Jezdíme na hory s dětmi, které rády sáňkují. Funguje cestovní pojištění v situacích, i když nabourají a zraní se na sáňkách?(Libor Nečas)
Dobrý den, Libore, cestovní pojištění, resp. pojištění léčebných výloh se vztahuje i na běžné sáňkování. A to za předpokladu, že jde o místa, kde sáňkovat lze nebo je povolené. Sáňkování např. v hustém lese za taková místa považovat určitě nejde... Pokud by na sáňkách nabourali někoho jiného, je potřeba mít vždy pojištění odpovědnosti. Na hory bych ho považovala za absolutní nutnost. Platí to i pro děti.
Když si sjednám cestovní pojištění přes internet, od jaké chvíle začíná platit? Když pojišťovna dostane peníze na účet, nebo už ve chvíli, kdy pojištění uzavřu a platbu jen zadám.(Míša P.)
Dobrý den, Míšo, u Generali začíná platit cestovní pojištění momentem odeslání peněz na účet pojišťovny. Jinými slovy - nečekáme na jejich připsání na účet. Pojistit se tak můžete například i cestou na dovolenou.
K obědu si s manželem dáváme na sjezdovce každý jedno pivo. Je to z pohledu pojišťovny velký problém v případě, že bychom se při lyžování zranili, nebo se s někým srazili a on se zranil? Nebo platí určitá tolerance, kdy třeba jedno malé pivo nebo sklenička vína nevadí?(Petra)
Dobrý den, Petro, alkohol nepatří ani za volant, ani na sjezdovku. V některých areálech navíc platí výslovný zákaz jízdy pod vlivem a riskujete nejen pokutu, ale propadnutí skipasu. Pokud by došlo k pojistné události, pak je přítomnost alkoholu v krvi vždy přitěžující okolnost, která z pohledu pojišťovny může vést ke snížení nebo odmítnutí pojistného plnění.
Na internetu jsem četla, jaké problémy může na západě způsobit, když někoho srazíte na sjezdovce, protože se s vámi dotyčný bude soudit a chtít bolestné. Když už k nehodě dojde, jak se proti těmto nárokům dá pojistit? A jak mám postupovat, když někdo takto neopatrnou jízdou srazí a zraní mě, nebo někoho z mých blízkých?(Kateřina Ulrychová)
Dobré dopoledne, Kateřino, skutečně u cest za lyžováním do Alp doporučujeme vždy sjednat pojištění odpovědnosti. Je to právě z důvodů, které zmiňujete. Postup v případě, že někdo srazí a zraní vás, je v zásadě jednoduchý: kontaktujte asistenční službu (umožňuje-li to situace), zajistěte svědky, ideálně zjistěte totožnost toho, kdo vás srazil. Hodí se samozřejmě i fotodokumentace nebo video z místa nehody. Cokoliv, co pomůže pojišťovně situaci pochopit. Asistenční služba má pro tyto případy jasně definované postupy, je schopná vám poradit a také případně na místě tlumočit.
Můzu se pojistit i kdyz jsem v prac. nesch.? (R.B.)
Dobrý den, to je zajímavý dotaz. Chápu ho tak, že pokud jste v pracovní neschopnosti, více než pravděpodobně nebudete moci jet na dovolenou. Cestovní pojištění si můžete sjednat kdykoliv, ale samozřejmě nejlépe na dobu, kdy v pracovní neschopnosti nebudete. Pokud byste se rozhodl(a) v pracovní neschopnosti přesto vyjet do zahraničí, pak cestovní pojištění bude hradit veškeré náklady, které s pracovní neschopností nesouvisí. Každá situace by se řešila individuálně. Žádná pojistná událost totiž není stejná.
je treba pri pojisteni dokladat soucasny zdravotni stav?(H.K.)
Dobrý den, doporučila bych vám, pokud se léčíte s jakoukoliv nemocí dlouhodobě, abyste vycestování do zahraničí vždy konzultoval nejdříve se svým ošetřujícím lékařem. Konkrétně náklady léčení nemohou být podle pojistných podmínek hrazeny u onemocnění, které existovalo před počátkem pojištění (jde o případy léčby i operace) - a teď to důležité: pokud toto onemocnění vyžadovalo během předchozích 12 měsíců hospitalizaci, bylo na postupu nebo vyžadovalo podstatné změny v léčbě nebo léků. Pokud by tedy během cesty došlo ke zhoršení stavu klienta např. se stabilizovanou cukrovkou (tzn. v předcházejících 12 měsících nebyl hospitalizován ani nedošlo k úpravě léčby) cestovní pojištění by pokrývalo i náklady léčení cukrovky.
Chystáme se za týden do Rakouska na hory, budeme lyžovat, můžete doporučit pojištění? Děkuji (Václav Ch.)
Dobrý den, Václave, pro běžné lyžování (na vyznačených sjezdovkách) v Rakousku bych vám doporučila cestovní pojištění, kde kromě léčebných výloh budete mít zahrnuté i pojištění odpovědnosti, případně pojištění zavazadel. V naší nabídce jde o balíček Universal.
Je možné se pojistit i proti přenosným chorobám?(Lenka )
Lenko, dobré dopoledne, pojištění léčebných výloh řeší situace, které se týkají jak zranění, tak nemocí. Pokud by došlo k nákaze přenosnou chorobou (např. tyfus apod.), pak se léčba samozřejmě hradí. Mějte na paměti, že do některých destinací jsou povinná očkování. Pokud by ho klient neměl a přesto se nakazil, mohla by pojišťovna snížit pojistné plnění.
Pokud budu pojištěn a stane se pojistná událost, musím na místě něco uhradit, nebo je čerpáno z pojistky ( země EU ).?(Romana S.)
Romano, dobrý den, platí, že byste měla primárně kontaktovat asistenční službu, která vás nasměruje do zdravotnického zařízení, které se o vás nejen že nejlépe postará, ale také může eliminovat fakt, že část ošetření budete muset na místě uhradit ze svého (a pojišťovna vám ho proplatí až následně). U smluvních lékařských zařízení se obvykle pojišťovna za klienta zaručí a nutnost hradit za ošetření či léčbu tak odpadá. I to je důvod, proč výběr lékařského zařízení vždy konzultovat s asistenční službou. Doporučili bychom vám si vždy dobře uschovat jakékoliv doklady související s léčbou nebo ošetřením (faktury, účty apod.).
cestujeme s manzelom na hory a chceli by sme vediet ci sa da poistit v jednej zmluve aj viaceri.(lucia)
Dobrý den, Lucia, na jedné smlouvě je možné pojistit celou rodinu - tedy jak dospělé, tak děti. V případě, že cestuje pár, je to to nejjednodušší a zabere to pár minut.
Pokrývá pojištění i případný převoz do ČR?(Ondra P.)
Ano, Ondřeji, v rámci pojištění léčebných výloh, které jsou automatickou součástí každého cestovního pojištění, je hrazen i případný převoz zpět do ČR. O tom, jakým způsobem je klient dopraven zpátky do České republiky, rozhoduje asistenční služba po konzultacích s lékaři. Může jít o převoz sanitkou s doprovodem nebo třeba o letecký speciál. Záleží na konkrétní situaci.
Dobrý den, jsou sportovní aktivity, kde je dobré se připojistit?(Radim K.)
Dobrý den, Radime, každá pojišťovna zveřejňuje seznam sportů, které pojišťuje automaticky v základu, a seznam těch, které vnímá jako rizikové - a jako takové je třeba si je vždy připojistit (např. freeridy resp. jízda mimo vyznačené sjezdovky, snowtubing, snowkiting). Pokud si nejste jistý, zeptejte se v pojišťovně. V Generali máte možnost se zeptat jak na pobočce, tak telefonicky nebo také na našem chatu na webových stránkách www.generali.cz nebo na messengeru na našem facebookovém profilu.
Proč bych si měl sjednávat cestovní pojištění, když jedu lyžovat na Slovensko, kde by měla stačit kartička od mého zdravotního pojištění. To samé třeba i v Rakousku.(Václav Š. )
Václave, dobrý den, rozumím vašemu uvažování, ale doporučila bych vám si cestovní pojištění sjednat i pro Slovensko. Jedním z hlavních důvodů je případné hrazení nákladů za zásah horské služby. Ta na Slovensku není součástí záchranných složek, a tak její zásahy hradí klient vždy ze svého. V našem cestovním pojištění máme zásah horské služby v základu již zahrnut, a to jak pro případ, že se zraníte, tak pro případ, že se na horách ztratíte. Navíc cestovní pojištění nabízíme od 19 Kč na den, což je ve výdajích za celou dovolenou skutečně drobná položka. Lyžování v zahraničí s sebou nese ještě jedno velké riziko, a tím jsou střety na sjezdovce s jinými lyžaři. Pokud např. v Rakousku někoho srazíte a způsobíte mu zranění, můžete si být téměř jistý, že poškozený bude škodu vymáhat na vás. A podle našich zkušeností jde obvykle o milionové částky za odškodnění. Naši alpští sousedí jsou zvyklí tyto škody vždy vymáhat soudně.
Jedeme s přítelem po Vánocích lyžovat do Francie. Jak vysoký by měl být limit krytí v rámci cestovního pojištění? Předem děkuji(Karolína S.)
Karolíno, dobrý den, vždy záleží na tom, jakým aktivitám se na horách budete věnovat. Pokud budete lyžovat na vyznačených sjezdovkách a nepůjde o nic adrenalinového, tak by vám měl stačit limit u pojištění léčebných výloh na úrovni 4 milionů korun. Chcete-li se vydat např. na freeridy apod., měla byste zvážit limit vyšší a v každém případě připojištění rizikových sportovních činností.
Když nemám uzavřené cestovní pojištění a zraním si například nohu v Rakousku při lyžování, dá se nějak vyhnout tomu, aby mě ze sjezdovky převezli na soukromou kliniku, kde po mě budou chtít zaplatit úplně všechno, zatímco ve veřejné nemocnici bych platil jen spoluúčast, která by nebyla tak vysoká. Mám vůbec možnost to nějak ovlivnit? Předem děkuji za odpověď.(Jiří )
Dobré dopoledne, Jiří, jezdit do Alp bez cestovního pojištění je z mnoha důvodů skutečně riskantní záležitostí. V případě, že se zraníte, musíte se spolehnout pouze na svoji kartičku zdravotního pojištění a na domluvě s horskou službou. Počítejte s tím, že vás pravděpodobně transportují do nejbližšího zdravotnického zařízení, které v případě Alp bývá obvykle soukromé (státní nemocnice jsou ve větších městech). Pak budete čelit situaci, že zdravotní pojištění některé úkony sice uhradí, následně ale soukromá klinika posílá do ČR účet za kompletní léčbu. U zlomeniny nohy může jít o poměrně vysoké částky - jen transport vrtulníkem stojí desítky tisíc korun. Naproti tomu bychom vám doporučili sjednat si cestovní pojištění a po úraze se vždy obrátit na asistenční službu, která vám dokáže velmi rychle říct, které lékařské zařízení je v danou chvíli a v dané oblasti nejvhodnější. Posuzuje přitom nejen zranění, které klient má, ale také blízkost lékařského zařízení, jeho vybavení nebo kvalitu služeb. Ideální je tedy spolehnout se na doporučení asistenční služby. Číslo na ni najdou klienti na kartičce k cestovnímu pojištění.
chcel by som sa spytat ci poistenie hradi aj pripadne operacie v zahranici. dakujem.(Peter)
Dobré dopoledne, Petře, cestovní pojištění má svůj základ v pojištění léčebných výloh - a z těch se hradí jak náklady na ošetření, tak také například na operace. To, zda bude klient v zahraničí operován, je vždy posuzováno individuálně na základě konkrétních okolností. Pokud se klient ocitne v situaci, která vyžaduje zásah lékařů, vždy by se měl spojit s asistenční službou a situaci s ní probrat. Samozřejmě za okolností, že mu to situace a zdravotní stav umožňuje.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli má cestovní pojištění nějaký smysl i v rámci ČR? Moc díky!(Eva)
Dobrý den, Evo, cestovní pojištění se dá sjednat i pro pobyty v České republice. Je to tzv. domácí cestovní pojištění a svůj význam má především proto, že si za velmi příznivou cenu můžete sjednat pojištění, které v sobě zahrnuje jak pojištění úrazu, tak pojištění odpovědnosti a také třeba zavazadel. Bez zajímavosti není ani pojištění storna cesty, kdy pojišťovna zaplatí i 100 % vynaložených nákladů například za dovolenou - ceny pobytů se v Česku už dnes rovnají mnohdy cenám dovolených v zahraničí.