Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž vzkazuje rodičům Aničky: Také se mi ztratila dcera! Pořád věřte!

Malá holčička byla během únosu svědkem násilného zacházení s jejím tatínkem. To samozřejmě zanechalo hluboké šrámy na její křehké dětské duši.
Malá holčička byla během únosu svědkem násilného zacházení s jejím tatínkem. To samozřejmě zanechalo hluboké šrámy na její křehké dětské duši.  (Autor: archiv)
Autor: Lenka Chvostová, josK - 
26. října 2010
06:00

Nekonečné hodiny strachu a naprosté bezmoci, které zažívaji rodiče Aničky Janatkové (9), před lety zažil také sedmačtyřicetiletý podnikatel Jan Š. Jeho tehdy tříletá dcerka i on se stali obětí únosu a psychického teroru ze strany čtyř únosců. Vše zinscenoval bývalý obchodní partner, který si tímto způsobem chtěl vyřídit účty.

Strach, bezmoc, zoufalství. Podobné okamžiky teď prožívají rodiče devítileté Aničky Janatkové z pražské Troji. Ta se před dvěma týdny nevrátila domů. Ze školy šla společně se spolužačkami trasou, kterou chodívaly každý den. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a Anička se vypravila domů. Našel se její batoh, z jejího zmizení je podezřelý jednačtyřicetiletý muž. Po Aničce se ale slehla zem.

Situace podnikatele Jana Š. je podobná situaci, ve které je Aničky otec. Rozdíl je v tom, že obětí únosu se stal i on. Když jel jako každý den se svou dcerkou domů, byl pod záminkou dopravní kontroly na odlehlém místě zastaven čtyřmi muži v policejních uniformách. Ti ho vyzvali k vystoupení z vozu a během několika sekund mu na hlavu nasadili pytel, svázali ho a hodili do kufru automobilu. To samé pak udělali s na smrt vystrašeným děvčátkem.

Čím víc se bránil, tím víc ho bili

„Samozřejmě, že když jsem si uvědomil, že něco není v pořádku, snažil jsem se bránit. Uštědřil jsem jim pár ran, ale o to víc jsem jich schytal. Proti čtyřem silným chlapům jsem neměl žádnou šanci,“ vzpomíná na onu událost Jan Š. „Odvezli nás potom na nějakou chatu. Tam se mě bitím a výhrůžkami, že nás oba zabijou, snažili přinutit k vyplacení pětimilionového výkupného.“

Strašné je však to, že vše dělali před zraky jeho malé dcery, která utrpěla silný psychický šok. „Malá se na to všechno musela dívat. Byl to pro ni traumatizující zážitek. Vždyť něco takového by často psychicky neunesl ani dospělý člověk, natož dítě. Ještě dlouho potom se budila s křikem, pronásledovaly ji strašlivé noční můry. Pomoci jí musel dětský psycholog,“ vypráví Jan Š.

Pachatelé pak podnikatele propustili, aby mohl sehnat požadované výkupné a holčičku si nechali jako pojistku. Po předání peněz ji pak vysadili na dálničním odpočívadle. Z peněz se však dlouho neradovali. Policie jim už v té době byla na stopě a tři ze čtyř únosců záhy zadržela. Čtvrtému se dařilo nějakou dobu spravedlnosti unikat, nakonec se však sám policii vzdal.

Únos poznamenal celou rodinu

Dalo by se říci, že vše skončilo happy-endem. Podnikatel Jan Š. i jeho dcerka byli zpátky u své rodiny, pachatelé v celách, kam patří. Tenhle příběh má však pokračování. Ona událost totiž natrvalo poznamenala celou rodinu. A to podle Jana Š. bohužel čeká i na rodiče malé Aničky, pokud ji policisté najdou živou nebo vyrvou z rukou únosců.

„Vztah partnerů či manželů to navždy poznamená. Začnou se navzájem obviňovat, kdo za to může, kdo z nich měl nebo neměl to či ono udělat. Jeden začne házet vinu na druhého. I náš vztah tím bohužel utrpěl. Neměl jsem prý jet zrovna touhle cestou, zastavovat policii, měl jsem přece dceru ubránit... Nakonec jsem byl vinen i tím, že jsem vůbec začal podnikat,“ s lítostí v hlase vypráví Jan Š.

Výkupné? To byla chyba?

Podle Jana Š. bylo velkou chybou, že otec Aničky nabídl poměrně vysoké výkupné, aniž by ho kdokoliv požadoval. „Rodina se teď bude muset potýkat s obrovskou závistí ze strany sousedů, spolupracovníků a dalších lidí ze svého okolí. Všichni budou řešit, jak je možné, že měl k dispozici tak vysokou částku. A v neposlední řadě tím mohl upozornit další případné 'kriminální živly' na to, že nějaké peníze opravdu má,“ varuje ze své vlastní zkušenosti Jan Š.

Zoufalým rodičům Aničky však vzkazuje: „Nepřestávejte věřit! Ani my jsme na jedinou vteřinu nepřestali věřit tomu, že to dobře dopadne a všichni zase budeme pohromadě.“

Ztracená Anička: Mapa míst, která hrají v případu roli:

Ztracená Anička: Mapa míst, která hrají v případu roli. Ztracená Anička: Mapa míst, která hrají v případu roli. | Blesk.cz

dobrotka ( 28. října 2010 03:22 )

Pejsankova - Jak tak sleduju tvoje reakce, tak aby ke zmizeni Anicky nemuselo dojit, tak dle tve logiky ji teda Janatkovi ani nemeli mit a ted ji nemuseli hledat. Dokonce se Janatkovi ani nemeli vzit, aby vubec nemeli zadne deti ... snad se Janatkovi ani nemeli narodit, aby se jim v budoucnu nemusela ztratit dcerka .....

carina ( 26. října 2010 23:40 )

někde zpětně v diskuzi pod jiným článkem někdo psal, že 16.10. (ještě než ho zadrželi) kartářka vykládala na A. karty a zmiňovala se o bezdomovcci, který o jejím zmizení něco ví a bojí se... jen aby to nebyl svědek události CHLAPE, PROBOHA!, JEST-LI JSI NEVINNÝ A VÍŠ O JEJÍM ZMIZENÍ, PROMLUV!!!!

mere ( 26. října 2010 21:21 )

Chtělo by to zveřejnit fotku podezřelýho určitě o tom věděl víc,kdyby byl trošku slušnej tak by to sám nahlásil že našel batoh když celá republika o zmizení Aničky věděla, a zveřejnit fotky všech těch pedofilů a zrůd, aby všechny děti byly ochráněny před takovýma zrůdama , a nemá žádný svědomí přeju mu jen peklo na zemi

iribr ( 26. října 2010 17:53 )

Chudaci deti Pejsankove. Mit takovou kravu za mamu

ales1 ( 26. října 2010 16:54 )

to jedině, pokud by měli něco společného s nějakými "mafiány". Nebo vy máte pro své děti ochranku?

Zobrazit celou diskusi