Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ČSSD otočila: Když Rusnok selže, chceme sestavit vládu my!

Čelní představitelé sociální demokracie Sobotka a Hašek po setkání s prezidentem Zemanem v Lánech
Čelní představitelé sociální demokracie Sobotka a Hašek po setkání s prezidentem Zemanem v Lánech  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
28. června 2013
12:22

Sociální demokraté oznámili, že pokud selže Zemanův plán s úřednickou vládou Jiřího Rusnoka, jako druzí by chtěli sestavit vládu oni! Opět by záleželo na tom, zda by prezident Zeman pověřil lídra ČSSD Sobotku sestavením vlády. Ten se tomu ale již nebrání.

Prioritou však pro ČSSD prý zůstávají rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Šéf sociální demokracie Sobotka přitom až do teď odmítal, že by se ČSSD mohla jakkoli podílet na vládě.

Jenže ve straně se prý začalo uvažovat nad tím, že by se Sobotka přece jen mohl ujmout úkolu sestavit vládu - dočasnou, která by zemi přivedla právě k předčasným volbám.

Sobotka premiérem?

ČSSD se tak patrně obává toho, že se by v případě neúspěchu úřednické vlády Jiřího Rusnoka, se kterým se obecně počítá, mohla k moci vrátit pravice.

Její adeptka na premiérku Miroslava Němcová prý totiž má podporu 101 poslanců v poslanecké sněmovně. Avšak poněkud nejistou - ve hře jsou totiž hlasy případných přeběhlíků, nezařazených poslanců, i to, pro jaké řešení zvednou ruku někdy nevyzpytatelní poslanci LIDEM.

"Pro případ, že se nám nepodaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu, tak budu sociálnědemokratické straně navrhovat, abychom se přihlásili k odpovědnosti a pokusili se o sestavení menšinové vlády do předčasných voleb," uvedl Bohuslav Sobotka.

"Je naší povinností to vyzkoušet, je naší povinností to nabídnout státu. Sociální demokracie to nedělá pro sebe," poznamenal na stranickém brífinku místopředseda Michal Hašek. Nechce prý, aby tu "řádila" pravicová vláda s podporou LIDEM a poslanci Karolíny Peake, u kterých prý nikdo neví, "co si budou myslet za hodinu, za dvě hodiny".

"Především hledáme všechny cesty, jak zabránit návratu Miroslava Kalouska nebo návratu těch ostatních neúspěšných a neschopných členů vlády," dodal předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

rudyptak48 ( 2. července 2013 09:35 )

Všechny....

rudyptak48 ( 2. července 2013 09:35 )

Věechny naše politické strany patří pod jednu, jak se lidově říká, velkou stranu, t.j. W C. Nemám jiný název, kterým bych tuhle žumpu nazval.

nautilus ( 29. června 2013 15:06 )

ČSSD projevilo svou touhu o moc. Ať se do vlády dostane kdokoliv, na běh dějin to nic nezmění. Tato společnost je po bolševické totalitě, kterou započali komunisté velkou historickou zlodějnou, zcela morálně rozklížená. Pánové Sobotka, Hašek a Zaorálek jsou trapné figurky. Ti a jemu podobní nejsou na také úrovni, aby tuto zemi vyvedli z marasmu, do kterého spadli po Druhé světové válce. Jsou za to odpovědní občané stejně jako jsou zodpovědní za současnou situaci. Zvolení pana Zemana za prezidenta bylo posledním hřebíkem do rakve svobody a demokracie této země. Řekl bych. že levici převážně tvoří lidé s nízkým IQ. Sociální dávky tuto situaci jenom zhoršují.

123automobil ( 29. června 2013 13:24 )

123automobil ( 29. června 2013 13:24 )

Zobrazit celou diskusi