Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střety křesťanů v Káhiře: Jeden mrtvý, přes šedesát zraněných

Autor: ČTK, mivr - 
24. listopadu 2010
22:00

Nejméně jednoho mrtvého a šedesát osm zraněných si v Káhiře vyžádaly středeční střety mezi policií a tisíci křesťanů, kteří protestovali proti zákazu stavby kostela. Zatčeno bylo celkem 133 lidí.

Nepokoje vypukly nejdříve na staveništi na předměstí Káhiry nedaleko pyramid v Gíze. Přibližně sto padesát lidí protestovalo proti rozhodnutí místních úřadů, které stavbu kostela označily za nelegální. Koptští křesťané ale tvrdí, že stavba má patřičné povolení, a zákaz považují za projev diskriminace. Úřady nepustily na staveniště těžké stroje, tak křesťané dále suverénně pokračují ve stavbě bez nich.

O několik hodin později napadly rozezlené stovky lidí úřad guvernéra Gízy. Podle místních zdrojů do ulic vyšlo kolem třech tisíců lidí. Demonstranti nesli kříže a házeli na policisty kamení a zápalné lahve. Policie se k davu postavila tak, jak on k ní, a nebyla tedy vůbec vstřícná. K rozehnání davu použila slzný plyn. Na protestující lid navíc zaútočili i místní muslimové.

A nepokoje měla za následek smrt teprve devatenáctiletého protestujícího mladík a zranění dalších nejméně osmašedesáti lidí. Podle místních zpravodajů mladík zemřel na následky střelné rány. Původce střelby však zatím nebyl odhalen.

Již třetí demonstrace tento rok

Koptové tvoří asi deset procent ze šestasedmdesát milionů obyvatel Egypta a jsou tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě. Mezi křesťanskou menšinou a většinovým muslimským obyvatelstvem dříve nedocházelo k větším střetům. V poslední době si ale koptští křesťané stěžují na diskriminaci čím dál častěji.

Například letos v listopadu zapálili muslimští obyvatelé ve vesnici nedaleko Káhiry dům křesťanské rodiny poté, co se začaly šířit zvěsti, že se jeden z jejích členů dvořil muslimskému děvčeti. Dříve, v lednu, bylo přímo před kostelem ve městě Nag Hammádí na jihu země zastřeleno sedm lidí. Incident se stal po půlnoční mši v předvečer pravoslavných Vánoc.

marysek ( 27. listopadu 2010 15:01 )

nemyslite, redakce, ze je ten nadpis lzivy? tam prece neslo o strety krestanu s krestany, nybrz krestanu s nekrestany! takhle to vypada, jakoby spolu na ulicich bojovali katolici s evangeliky... jinak se potvrzuje to, co vsichni uz davno meli videt: muslimska tolerance ma sve hranice pouze v ramci islamu. a stavba kostela uz je za tou hranici. jo, to neni jako u nas...

anka ( 25. listopadu 2010 02:32 )

...posledni desetileti vidime, jak Egypt se snazi nicit sve obcany, kteri jsou krestane a prave proto, ze jsou krestane....ty vzdelane zbavili prace - a vetsine se podarilo najit nove zazemi v emigraci... , snazi se nich udelat socialne nejslabsi skupinu a neustale pribyva kriminalnich cinu, zamirenych na mistni obcany.

9030 ( 25. listopadu 2010 00:07 )

Když jim Švýcaři zakázali meřity, tak byl oheň na střeše, ale kostel v muslímský zemi je pasé. Ať jdou doprde.le i s tím jejich aláhem. sebranka jedna rozpínavá.

Zobrazit celou diskusi