Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oslavy prvního máje: Politické mítinky i demonstrace

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: ČTK, ama - 
1. května 2010
08:11

Jako každý rok dnes v Praze uspořádají akce k 1. máji stoupenci krajní pravice i levice. Aktivní budou i kandidáti sněmovních voleb, které se uskuteční za necelý měsíc.

Na Výstavišti se sejdou komunisté, na náměstí Míru sociální demokraté a na Petříně sympatizanti ODS, kterým večer zahraje skupina Buty.

Politických mítinků se ale oproti zvyklostem z minulých let nezúčastní předsedové stran. Jediní, kdo 1. máj v předvolební kampani vynechali úplně jsou lidovci.

Mítinky i demonstrace

Na náměstí Jiřího z Poděbrad svolala od 10:00 shromáždění k oslavě Svátku práce krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Po skončení hudební produkce plánuje pochod po Vinohradské třídě do centra města na Můstek.

Na náměstí Republiky zase od 12:00 pořádá shromáždění Československá anarchistická federace (ČSAF). Anarchisté se následně tradičně vydají na Střelecký ostrov, kde se v roce 1890 odehrály první oslavy Svátku práce v Praze.

Po ukončení se účastníci shromáždění a pochodu zřejmě přesunou na Císařskou louku, kde se má od 13:00 konat již třetí ročník festivalu May Day pořádaného Antifašistickou akcí (AFA).

V ulicích budou stovky policistů

Na pořádek v ulicích bude dohlížet více než tisícovka policistů, dopravní omezení policie nepřipravuje. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana budou v ulicích města například příslušníci speciální pořádkové jednotky, pohotovostní motorizované jednotky nebo dopravní služby. "Ale je připraven samozřejmě i antikonfliktní tým, policisté na koních a psovodi," uvedl Hulan.

Situaci v metropoli bude podle něj navíc celý den sledovat ze vzduchu vrtulník, na Vltavě budou hlídkovat dva policejní čluny. Některé akce policie vyhodnotila jako rizikovější, jde o shromáždění skupin "s radikálnějšími názory".

sakra ( 1. května 2010 16:00 )

Na takové akce, nebo např. na fotbal na to Janota má peněz až až.

zlymikes ( 1. května 2010 09:36 )

či podvodníků a proto budou hlídkovat dva policejní čluny

Zobrazit celou diskusi