Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pravičáci Issová a Mádl rozdělili národ

Jiří Mádl a Martha Issová pořádně rozčeřili předvolební vody!
Jiří Mádl a Martha Issová pořádně rozčeřili předvolební vody!  (Autor: Youtube.com)
Autor: gib, jos - 
27. dubna 2010
05:00

Volby letos hrají na mezigenerační notu. Heslo dne? Jak zabránit starým lidem volit levici. Agitce v podání Marty Issové a Jiřího Mádla konkurují zdatně Zelení. Co si o tom všem myslí čtenáři Blesk.cz a vrcholní politici? Názory se různí...

Klipy v podání herců Marty Issové a Jirky Mádla "Schovej bábě občanku"  a trochu drsnější iniciativa: "Zachraň Česko, schovej babičce občanku", má konkurenci - Zelení udělali svůj "protiklip".

Zelení a jejich video:

Iniciativa o schovávání občanek rozzlobila třeba jednoho z nejpilnějších politiků na Facebooku - místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha. „To je pěkné svinstvo. Je to pokračování prohlubování mezigenerační nenávisti. To nelze ničím omlouvat,“ rozohnil se v diskusi Škromach. Podobně reagovala na hereckou iniciativu přemlouvat prarodiče i socioložka Jiřina Šiklová. Ta dokonce hned s šéfem Zelených Ondřejem Liškou natočila během víkendu vlastní klip s názvem "Tahle země není pro starý?" V něm nabádá naopak prarodiče, aby „dali mladým svíčkovou a štrůdl jen pod podmínkou, že budou volit zelené“. Podívejte se:

Kritici "facebookových" iniciativ tvrdí, že jejich snaha bude mít opačný efekt. Staří budou natruc levici volit. Podle politologa Tomáše Lebedy ale to vše může mít i pozitivní vliv. „Facebook letos může sloužit jako nástroj mobilizace mladých voličů,“ myslí si Lebeda.

Co si o tom všem myslí čtenáři Blesk.cz?

“Je to rozhodně trefné a mají pravdu. Držím jim palce! Konečně někdo, kdo se nebojí říci pravdu "na plnou hubu",” píše v diskuzi Quasimodo.

“Naprosto s videem souhlasím. Vše je výstižně řečeno. Nechodí okolo horké kaše, vše řekli na rovinu a tak, jak si myslí nejen oni dva,“ doplňuje ho další z těch, kteří přispěli do diskuze.

“Podle mého názoru ten klip nemůže urazit normálně myslící lidi. Spíš je může urazit kampaň Paroubka, který dělá z lidí nemyslící stádo blbců, kteří nemají vůbec žádnou paměť. Vůbec se nedivím, že mají mladí lidé obavy z voleb, když staří lidé ze setrvačnosti hodí hlas komunistům, nebo se ve své naivitě nechají přesvědčit Paroubkem a spol. Jen více podobných klipů a aktivit, ať se něco děje,” uvádí ve svém příspěvku čtenář pod přezdívkou Emiliem.

Pozitivní ohlasy nejsou pouze na straně mladých, ale i v řadách důchodců. “Jsem starší člověk a publikované video mě neuráží. Ti dva mají bohužel pravdu, bez ohledu na použitou dikci. Jak prohlásil americký filozof španělského původu Santayana: "Kdo se nepoučí ze svých dějin, je nucen si je zopakovat", reaguje v diskuzi muž přezdívaný Nautilus.

Do diskuze píší ale i lidé, kteří Issovou a Mádla odsuzují

“Je to hnus, oba herci jsou trapní a uráží, aniž by sami cokoli z toho zažili a věděli. To video je primitivní, agresivní, lživé a trapné,” píše v diskuzi Marquisde.

“Nemůžu uvěřit tomu, že někdo souhlasí s tím, co předvádějí tihle dva mladí herci. Kde je slušnost, tolerance a úcta? Každá generace by měla být lepší a hlavně chytřejší než ta předcházející. Tihle dva se projevují jako hlupáci, kteří si nechali něco nakukat. Vydávají to za vlastní myšlenky a teď nás chtějí zesměšňovat a poučovat o tom, jaká byla doba, ve které jsme žili my, nikoliv oni,“ stojí v jednom z příspěvků.

V neposlední řadě jsou tu i ti, kteří z této aktivity viní Jiřího Paroubka a jeho ČSSD. “Tak přemýšlím, kolik zaplatil Paroubek za tento klip? Tato sprosťárna skutečně probudila babičky a dědečky a věřte, že ODS volit nebudou. Dokonce si myslím, že budou hodně levicoví. I tak lze dělat předvolební kampaň,” uzavírá čtenářka s pseudonymem Cotonice.

americanka ( 10. května 2010 03:07 )

Doufam ze si delate legraci.Dovoluji si Vas poopravit, byl to socialismus co nikdy nevydrzel.Kapitalismus tezkeho kalibru je v Americe uz hodne pres sto let a doufam ze vydrzi.Tam totiz mate na co si svymi schopnostmi vydelate.A jestli schopny nejste mate smulu.To je fer.

gevi ( 3. května 2010 16:55 )

Pendrek jsme vycinkali. Co by se stalo s ČSSR, když se zhroutila světová socialistická soustava? Kam bychom vyváželi naše zastaralé zboží, odkud bychom brali suroviny pro náš těžký průmysl? Socialismus sovětského typu byl neúspěšný a škodlivý experiment, který poznamenal a zabrzdil celou východní Evropu.

michelsky ( 3. května 2010 14:28 )

Jsem starý,nepohoršují mne nějaké klipy,vše se totiž opakuje.Taky jsme nadávali v mládí na dědky(podotýkám,že ne veřejně)a na ty dnešní chytráčky také přijde řada.Vzhledem k agresivním trendům bych nechtěl být na jejich místě.Ale těch co na tom profitují se to netýká,oni si koupí opuštěný ostrov a vesele dožijí v klidu.Kdo má svůj zdravý rozum nepotřebuje rady od mlíčňáků.Já budu volit pravici i bez jejich přispění a myslím,že jsem o tom naopak já přesvědčil své ratolesti.A těm starým mohu jen říci,nenechte se podráždit nějakým hitem a řiďte se svými zkušenostmi a vzpomeňte na léta minulá a hlavně na věčné časy(které bohudík skončily).

rovnou ( 2. května 2010 21:01 )

pravici a levici,senát a úřednický moloch: na každého Čecha asi 4 úředníci, senát jenom zatěžuje státní rozpočet a rozpatlává rozpatlané... Je to odraz národa, který si, schovaný za studentský, socialisty nezvládnutý pochod na počest 17. listopadu, vycinkal prvotně pospolný kapitalismus, aby pak nevěděl co s ním. Mádl a Issová se snaží z toho anarchismu vytřískat popularitu !

reks ( 2. května 2010 00:44 )

Ale může být hůř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa