Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nečas k demonstraci: Od snížení platů neustoupíme!

Autor: val, ČTK - 
21. září 2010
14:00

V Praze demonstrují tisíce rozhořčených státních zaměstnanců proti celkovému snížení mezd o deset procent. Premiér Nečas jim ale vzkazuje: "Vláda v žádném případě neuhne od snížení objemu platových prostředků ve veřejném sektoru o deset procent."

Podle Nečase by změny v platových tarifech neměly být pouhými škrty, ale měly by motivovat zaměstnance k větší výkonnosti. Zároveň se ale premiér postavil proti tomu, aby platy ve veřejné správě určovalo více tabulek, odlišných pro různé resorty.

"Vláda neuhne v žádném případě od snížení objemu platových prostředků ve veřejném sektoru o deset procent.," řekl Nečas.

Snahou vlády podle něj bude, aby se snižování platů "nerozběhlo do nějakých resortních tabulek, které se budou lišit resort od resortu," dodal.

"Osobně dávám přednost tomu, aby tento krok měl už reformní charakter a ne pouze škrtací. Abychom dali větší důraz na efektivitu a výkonnost a byla více finančně oceněna schopnost a pracovní výkonnost než to, jak dlouho na daném místě zaměstnanec sedí," řekl premiér.

 

Odboráři vládu varují před tím, že škrty u některých státních zaměstnanců povedou k existenčnímu ohrožení a hazardují i se zajištěním služeb státu. Vládě vyčítají mimo jiné to, že šetří jen na výdajích státu, tedy hlavně v platech, a nezabývá se zvýšením příjmu státu.

janoucha ( 23. září 2010 08:46 )

Já nevím, kolik bere průměrný policajt, kolik učitel.....ale silně pochybuji o tom, že i po škrtech budou na životním minimu. Ať mi nejdřív každý ukáže výplatní pásku a pak můžu zodpovědně říct, jestli mají právo stávkovat nebo ne. Někde jsem četla anketu mezi policajty, a tam lítaly částky jako 34tisíc, 29 tis.....tak nevím.....v soukromém sektoru tohle má málokdo. Netvrdí, že jsou to mega prachy, ale aby mi před hlavou mávali transaprenty o tom, že umřou hlady, že budou živořit....tak to mně osobně zavání manipulací a lhaním.....a hlavně když vím, jaký ""výkon"" většina policajtů, nebo učitelek a fakt "příjemných" zdravotních sester předvádí.... Nevidím do toho, ale remcat a nadávat na plat umí každý. Ukažte své opravdové platy a pak se můžem bavit o podpoře veřejnosti. Co budete všichni dělat, až se vzbouří uklízečky , za kterýma žádné odbory nestojí, nebo prodavačky, pekaři, řidič..........a budou hulákat o tom, že chtějí stejné peníze jako uklízečky v Německu.... !!

sakra ( 22. září 2010 12:34 )

Já také ne a jsem stejný ročník.

susenkaa ( 22. září 2010 09:46 )

máš víc než 16tisíc hrubého, vím kolik se vydělává ve značkovým servisu....tak jak se chováš ty, chovají se k tobě...

arcaben ( 21. září 2010 22:10 )

Co to plácáte za zho*vadilosti za naše peníte??Vy máte sloužit nám,ne my vám!!

arcaben ( 21. září 2010 22:07 )

NO,TAK TO J E SNAD JEŠTĚ LEPŠÍ NÁPAD

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa