Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rath: Prohrál soud a Nečase srovnává s Gottwaldem!

Tento obrázek šíří David Rath po Facebooku
Rath - Chaplin  (Autor: facebook.com)
Autor: jaj, INT, Krvs - 
30. září 2010
14:55

Hejtman Středočeského kraje a bývalý ministr zdravotniství David Rath na sociální síti Facebook nevybíravě kritizuje současnou volební kampaň ODS. V koláži, kterou umístil na svůj facebookový profil přirovnává premiéra Petra Nečase k prvnímu komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi! Souvisí to snad s tím, že David Rath opět prohrál soud kvůli karikatuře na obálce týdeníku Reflex, která ho vypodobnila výrazně podobného Adolfu Hitlerovi a Charliemu Chaplinovi.

Koláže na hejtmanově profilu si prvně všiml server Parlamentnilisty.cz. Rath vyzývá všechny, aby fotku dále šířili po českém internetu. Na koláži je spojen Klement Gottwald z dobového plakátu, kde razí heslo: "Kdo nepracuje, ať nejí!" a premiér Nečas prohlašující: "Vezmeme sociální dávky těm, kteří odmítají pracovat."

Gottwaldova propaganda byla ovšem postavena převážně proti nedělnické třídě, konrétně inteligenci a buržoazii, která nepracovala rukama. Stala se tak jednoduše třídním nepřítelem.

Vláda plánuje omezení sociálních dávek

Rath ve své antikampani upozorňuje na snahu vlády prosadit změny v zákoníku práce, které by měly za následek omezení pobírání sociálních dávek lidem odmítajícím pracovat. Byly by například povinné hodiny veřejně prospěšných prací nebo rekvalifikace.

Dále by člověk, který sám podá výpověď neměl právo na pobírání podpory. Jiné změny navrhují prodloužení maximální dobu pracovního poměru na dobu určitou ze dvou na pět let nebo prodloužení počtu hodin při dohode o provedení práce ze 150 na 300 hodin.

Mediální expert: Rathova kampaň nevyjde

Středočesky hejtman však dle slov mediálního odborníka Tomáše Böhma nemá velikou šanci s kamapaní na Facebooku uspět. Na Facebooku se pohybují převážně mladí lidé, kterým toho Gottwald mnoho neřekne. Navíc ČSSD a obecně levice není mezi mladší generací na Facebooku příliš oblíbená.

Rath - Chaplin Rath - Chaplin | Reflex.cz

Rath znovu prohrál soud kvůli karikatuře

Hejtman David Rath už podruhé prohrál soud kvůli karikatuře na obálce časopisu Reflex. Tentokrát jeho žalobu proti vydavatelství Ringier za překročení etiky a zásah do osobnostních práv smetl ze stolu Vrchní soud.

"Za redakci Reflexu verdikt soudu samozřejmě vítáme. Nejen proto, že omlouvat se zrovna Davidu Rathovi za to, že jsme poukázali na jeho zjevné diktátorské sklony, by bylo samo o sobě lehce absurdní (připomeňme, že inkriminovaný Reflex vyšel v době, kdy se David Rath veřejně vyznal k obdivu k hospodářské politice Třetí říše)," píše za Reflex redaktor Marek Stoniš. "Především však lze rozhodnutí soudu vnímat jako pozitivní signál české justice směrem k našim médiím a jejich svobodnému a přirozenému právu s nadsázkou a kriticky reflektovat všechny, kteří mají veřejnou moc a funkci," dodává Stoniš.

Více o kauze karikatury Hejtmana Ratha se dočtete na Reflex.cz.

Co si myslíte o srovnání Petra Nečase s Klementem Gottwaldem vy? Sdělte nám svůj názor v diskusi!

egal ( 1. října 2010 10:04 )

že je to pouze zmedializovaná osobní pomsta, kterou by mu Reflex neotisknul

pavlus ( 1. října 2010 08:56 )

Jejich voliči jsou bohužel většinou opravdu hloupí. Vždyť jim spolknou úplně cokoliv, i ten návrat Elvise.

gevi ( 30. září 2010 20:54 )

které Rath vypotil svědčí o tom, že buď nezná historii nebo vědomě srovnává dvě hesla, která jsou podobná skutečně jen na první a ještě k tomu letmý pohled. Možná si ale Rath myslí, že lidé jsou úplně hloupí a spolknou tohle srovnání dvou vět, které v historickém a ideovém kontextu mají naprosto jiný význam.

stastnyjim ( 30. září 2010 20:44 )

A je to tu zase. Čláenk je o Rathovi, ale ty blemcáš o Nečasovi. Jsou to nedostatky ve čtení nebo v inteligenci?

cernysvetlo ( 30. září 2010 17:27 )

Moc mu fandíš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa