Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rathova 'malá domů': Tady jsou Rathovice

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: koc, hto - 
14. září 2010
05:00

Není měsíce, aby středočeský hejtman David Rath (44, ČSSD) neposlal malou domů v podobě velkých peněz do obce, kde žije. Naposledy protlačil nápad, že by ve své nepříliš velké obci mohl zřídit nové gymnázium.

Jak se ale Blesku podařilo zjistit, peníze jdou nejen do Hostivice samotné. Plynou i do kapes Rathových sousedů a kamarádů, ke kterým hejtmana váže velmi blízká – a leckdy dokonce až intimní – minulost.

1. Kateřině Pancové šéfovské místo

Rath se s ní zná 17 let a mj. ho naučila jezdit na koni. Jako hejtman jí zajistil místo šéfky kladenské nemocnice údajně za 100 tisíc měsíčně. „Výše mého platu není veřejná informace,“ řekla Pancová Blesku.

2. ZUŠ a jídelnu za 60 milionů

Rath uměleckou školu slíbil, ale založit ji se zdálo nemožné. A přece od září funguje – jako pobočka kladenské ZUŠ. Ještě než začala existovat, nalil Rath 60 milionů do jídelny právě pro ZUŠ.

3. Záchrannou službu

Na Rathovo přání rychlé sanitky opustily své sídlo v Rudné u Prahy a přestěhovaly se do Hostivice. Kraj kvůli zajištění prostor pro záchranku v Hostivici uvolnil 200 tisíc korun. V Rudné se o stěhování dozvěděli jako poslední.

635597:gallery:true:true

4. Zpívající fontánu na náměstí

Rathův kamarád, dosud neznámý umělec Antonín Manto Mrnka, má postavit na náměstí zázračnou zpívající fontánu. Umělec dostal i další zakázku – vytvořil dílo za 120 tisíc pro EXPO v Šanghaji. Hned po instalaci se rozbilo.

5. Nové gymnázium

Čerstvé rozhodnutí středočeského zastupitelstva znamená, že Hostivice by se měla dočkat gymnázia. Jestli čtyřletého, nebo víceletého, se zatím neví. Rath by tu děti rád viděl už v roce 2012. Čeká ale ještě na rozhodnutí ministerstva, které to může zhatit.

6. Patrikovi Tomšů dobrý flek

Rath ho nejdřív udělal svým poradcem, v červenci ho pak v tichosti jmenoval šéfem PR všech šesti středočeských nemocnic. Bere ho na zahraniční služební cesty, tráví s ním i rodinné dovolené.

Opravené ulice a sportoviště

Postupem času nenápadně natekly další peníze na nová sportoviště v Hostivici, nové chodníky a také do úpravy zeleně. Nové fasády se dočkaly třeba ulice Družstevní a U Obory.

golf33 ( 15. září 2010 22:48 )

Ano, přesně tak. Ratte = krysa. Nic víc, nic míň. To komentář nepotřebuje

bobina ( 15. září 2010 22:43 )

Milý zlatý,kdyby na to od kraje nedostávali prachy,tak by tam mohlo vznikat leda kulový!Nebo se snad domníváš,že to financují ODSáci ze svého?

doktor.pj ( 15. září 2010 08:10 )

Rozhodně není Rath jediný. Jen si vpomeňte na tzv. porcování medvěda v Poslanecké sněmovně a kolik už bylo napsáno obdobných článků o jiných. Např. o Ivanu Langrovi.

mim33 ( 15. září 2010 07:51 )

Řada diktátorů myslela na své rodné vísky.

rosin ( 14. září 2010 22:42 )

Bohužel denně čteme o tom, jak jsou na ministerstvech a jiných úřadech rozhazovány miliardy, které by někde měli chybět. Kdo na to doplatí, na to je těžká odpověď, že?? Kdyby takto hospodařil každý z nás, tak musí brzy zkrachovat. Nejhorší na tom je to, že převážně nikdo není za tyto zpronevěry potrestán. Proč? Protože se to děje v Praze a v milionech, či miliardách. On to vždycky nějaký kamarád zahraje do autu. Jestliže by se jednalo o obyčejného člověka, dlužícího pár stovek, či tisícovek, byl by potrestán tvrdě a okamžitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa