Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Detektivní případ Davida Ratha: Zmizení skleněné sochy

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rvs, javK - 
9. září 2010
14:39

Středočeský hejtman Rath se vytasil s příběhem, který jakoby vypadl z dětského kresleného seriálu o detektivu Štikovi. Skleněná socha nazvaná Pocta iluminaci v hodnotě 120 tisíc korun, záhadně zmizela z výstavy Expo 2010 v čínské Šanghaji. Podle Rathova tvrzení ji v noci koštětem rozbila uklízečka a všechny střepy vyhodila do koše. Opravdu vám to máme věřit, pane hejtmane?

Podle slov Davida Ratha se socha rozbila už v první den vystavení, tedy před několika dny. David Rath ale informoval o "Záhadě skleněné sochy" až nyní, na jednání středočeských zastupitelů. Proč se o nešťastném rozbití díla nezmínil dřív, Rath zatím nevysvětlil.

"Čínská uklízečka ji srazila na zem a plastika se rozbila. Stalo se to ve chvíli, kdy byl pavilon uzavřený a uklízečky střepy vyhodily," tvrdí David Rath. Ze sochy tak nezbylo nic, co by jeho slova potvrdilo. Zbytky Pocty iluminaci se údajně válí kdesi na anonymním čínském smeťišti. Vzhledem k tomu, že dílo bylo vysoké 150 centimetrů a vážilo skoro 80 kilogramů, je opravdu s podivem, že si hromady střepů nikdo nevšiml.

Práce pro detektiva

Mluví exministr Rath pravdu, nebo se celá podezřelá událost odehrála úplně jinak? Není divu, že se někteří ze středočeských zastupitelů nad Rathovým vysvětlením dobře bavili. Opravdu sochu rozbila nešikovná uklízečka a osmdesát kilo střepů nacpala do koše? Už teď je jisté, že milovníci detektivek si v této kauze rozhodně přijdou na své. David Rath zatím nezvedá telefon a o "Záhadě skleněné sochy" odmítá dále mluvit.

Rathova posedlost iluminací

Pocta iluminaci byla inspirovaná knižní malbou z historické knihy, kterou hejtman Rath před časem za peníze Středočeského kraje zakoupil na aukci v Londýně. Malba stála "pouhých" 17 milionů korun. Autory Pocty iluminaci jsou výtvarník Antonín Mrnka a sklář Jiří Pačinka. Dílo znázorńovalo stříbrný důl, chrám svaté Barbory v Kutné Hoře. Po vystavení v Šanghaji měla sochu dostat kutnohorská galerie.

e.44 ( 10. září 2010 11:21 )

Snílek a pohádkář........Jak poeticky jsi se o něm vyjádřila........Asi jseš slušná holka. Ale věz, že tenhle užvaněnej gauner si slušnost nezaslouží.

jabetynka ( 9. září 2010 16:46 )

Pan Rath je věčný snílek a pohádkář.. Ale s tím rozdílem, že už ty jeho "pohádky" naštěstí nikoho nezajímají ..

kukuku ( 9. září 2010 16:21 )

880 milionů za OpenCard atd. - tady zůstaly větší pálky někomu za prstama. Nějakou šikmookou čínskou uklízečku nestojí za to stíhat kvůli jakémusi předraženému výtvoru, o který nechca zavadila štilkem od smetáku.

shift ( 9. září 2010 16:13 )

Už ho pošlite do háje.

panalev ( 9. září 2010 15:29 )

víc mne k tomu nenapadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa