Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maďarsko: Hráz plná jedů opět hrozí protržením!

Autor: ČTK, šim - 
9. října 2010
14:57

Obyvatelé maďarského města Kolontár jsou zoufalí. Ještě se nestačili vzpamatovat z katastrofy, která je postihla před pár dny, a hráz plná jedů u nádrže hliníkárny hrozí dalším protržením!

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že je velmi pravděpodobné, že se poškozená hráz znovu protrhne. Maďarské úřady již proto Kolontár evakuovaly, na evakuaci se připravují také obyvatelé sousední obce Devecser. Pondělní protržení hráze laguny s jedovatým kalem si vyžádalo nejméně sedm mrtvých a asi 120 zraněných.

"Minulou noc nás ministr vnitra informoval, že se objevily praskliny v severní stěně nádrže, jejíž roh se zhroutil, takže je pravděpodobné, že se zhroutí celá stěna," řekl na tiskové konferenci ve městě Ajka maďarský premiér, který je v oblasti od dnešního rána.

Orbán dále uvedl, že z nádrže by mohlo uniknout dalších až 500.000 kubických metrů kalu. Tekutina by však prý byla hustší než během prvotního úniku. Při něm z nádrže vyteklo podle odhadů nejméně 700.000 kubických metrů kalu.

Evakuace Kolontáru, obce s asi 800 obyvateli, začala za úsvitu. "Lidé byli evakuováni v autobusech a bylo jim také dovoleno odjet vlastními auty," uvedl mluvčí záchranářů Tibor Dobson. Lidé si s sebou do autobusů mohli vzít zavazadla o hmotnosti 20 kilogramů.

Jedy má zastavit pětimetrová hráz

Podle agentury MTI pracovní čety v Kolontáru staví novou čtyři až pět metrů vysokou hráz, která by měla zabránit dalšímu zatopení kalem, nebo jeho proud alespoň zpomalit.

V sousedním Devecseru s 5300 obyvateli policie lidi vyzvala, aby si nejnutnější věci přichystali do jednoto zavazadla a připravili se na případnou evakuaci. Ve městě je 319 vojáků, kteří jsou připraveni pomoci, pokud bude rozhodnuto o evakuaci. V pohotovosti je také 127 nákladních vozidel a pět vlakových souprav.

Maďarský premiér také prohlásil, že je připraven dostatek ochranných a neutralizujících látek, aby se zabránilo zamoření Dunaje. Orbán je přesvědčen, že se neštěstí dalo zabránit a slíbil "nejpřísnější možné následky" pro zodpovědné osoby. Uvedl také, že vláda o možném obnovení provozu hliníkárny nerozhodne před pondělkem.

Hráz se protrhla ze zatím nezjištěných příčin. Hliníkárenská společnost MAL, které zařízení patří, veškerou odpovědnost odmítá.

Kal z nádrže zničil život v řekách Marcal a Torna, v Dunaji však zatím podle maďarských činitelů závažné škody nenapáchal.

libor123 ( 10. října 2010 22:48 )

Jak může hliníkárna které zařízení patří odmítat odpovědnost dost dobře nechápu. Takovou katastrofu způsobit a odmítat odpovědnost, to je teda pěkný kocourkov. Takovou fabriku když odmítá odpovědnost zavřít a ředitele do lochu a už by nikdy nevylezl . A samozřejmě zaplatit škody .

Zobrazit celou diskusi