Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Maďaři mají viníky: cizí boháče a zrádce vlasti

Za kritiku Maďarského zákona mohou zahraniční kapitalisté. Ilustrační foto
Za kritiku Maďarského zákona mohou zahraniční kapitalisté. Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, ap - 
10. ledna 2011
20:48

Maďaři již našli viníky, kvůli nimž je  mezinárodně kritizován maďarskou vládou přijatý mediální zákon. Mohou zato samozřejmě cizinci a domácí intelektuální zrádci. Maďarský mediální zákon zavedl drastické pokuty za údajně nevyvážené zpravodajství.

Státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Szolt Németh obvinil zahraniční společnosti, že začaly kritizovat nový mediální zákon v Maďarsku kvůli tomu, že jsou na základě nového opatření nuceny platit zvláštní daně.

Kromě toho odpovědnost za mezinárodní kritiku sporného mediálního zákona připisuje i nezávislým hlasům v zemi.

Domácí zrádci a zahraniční kapitál

"Nějak se nemohu vyhnout podezření, že tato zahraniční kritika je mířena spiše na určitá ekonomická opatření," uvedl Németh na svém blogu. Dodal, že některé zahraniční kruhy se silnou lobbystickou mocí "pochopitelně, ale nepřijatelně" rozčiluje, když mají pomoci vládě vyhnout se vyhlášení nového kola úsporných opatření.

Németh odpovědnost za mezinárodní kritiku sporného mediálního zákona připisuje také nezávislým hlasům v zemi. "Obzvláště deprimující je, jak se jednotlivé maďarské 'intelektuální' kruhy objevují v pozadí hysterických výpadů proti své vlasti," napsal Németh v příspěvku pro oficiální webovou stránku maďarského předsednictví EU.

Zákon kritizuje i Havel

Předsednickou zemí unie je Maďarsko od 1. ledna. Téhož dne vstoupil v platnost také nový maďarský mediální zákon, který od Nového roku zavádí vysoké pokuty (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství.

Zákon kritizovalo v otevřeném dopise nedávno i 70 předních evropských osobností. Připojil se k nim i někdejší disident a prezident Václav Havel. V dopise uvedli, že v hranicích Evropské unie vznikla zcela nesvobodná demokracie.

komarius ( 11. ledna 2011 10:17 )

janedo ( 11. ledna 2011 09:29 )

e.44 ( 10. ledna 2011 21:13 )

Jestli ten zákon kritizuje Havel a jemu podobní, tak je docela pravděpodobné, že ten zákon nebude zase tak špatný. Konec konců, i zpravodajství u ná by rozhodně mělo být vyváženější, než je. Alespoň to ve veřejnoprávní televizi. Ale to by musel někdo svrhnout z trůnu Janečka. Pro toho, jak se zdá ,stejně žádný zákony neplatěj........

Zobrazit celou diskusi