Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Situace v Mexickém zálivu je ještě horší kvůli počasí

Autor: hto, ČTK - 
2. července 2010
15:50

Do Mexického zálivu od 20. dubna neustále uniká ropa a situace v regionu se vinou počasí ještě více komplikuje. Počasí brání v obnově práce na likvidaci ropné skrvny a navíc rozbouřené moře zahnalo více ropy na americké pobřeží.

"Operace pravděpodobně budou omezeny," řekl velitel pobřežní stráže Charles Diorio o současné situaci v Mexickém zálivu. Důvodem je hurikán Alex, který rozbouřil moře tak, že není možné v odčerpávání ropy pokračovat. Navíc moře zahnalo více ropy na americké pobřeží. Nemohou být nasazena ani letadla, co rozprašují dispergátory pro rozpuštění skvrny, ani lodě, které spalují ropu na hladině. Práce budou obnoveny možná v sobotu.

Současný únik ropy z těžební plošiny Deepwater Horizon je pravděpodobně největší ekologickou havárií v dějinách Ameriky, protože podle některých odhadů se do moře již teď dostalo o čtyři miliony litrů ropy více než v letech 1979 - 1980, kdy u poloostrova Yucatán vyteklo 526 milionů litrů ropy.

Pomoc pro Ameriku

Do odstraňování škod je zapojeno přes 43.000 lidí a více než 7000 plavidel. Většina plavidel musí ale nyní zůstat na pevnině kvůli počasí. Na břeh se naopak valí více ropy než v předchozích dnech a zamořené je pobřeží od Floridy po Louisianu. USA nabídly pomoc i další země, mezinárodní organizace či soukromé firmy, Amerika zatím oficiálně přijala jen pomoc od Japonska. Do odstraňování se mohlo zapojit i dříve více subjektů hned od začátku, ale díky byrokratickému přístupu BP k tomu nedošlo.

Přestože hurikán Alex se již rozpustil nad severním Mexikem, meteorologové varují, že letošní hurikánová sezona, která trvá od června do listopadu, bude patřit k těm aktivnějším.

Únik ropy zřejmě zastaví až vyhloubení dvou odlehčovacích šachet, které se asi kilometr pod mořským dnem napojí na vadný vrt a umožní jeho zabetonování zespoda. Šachty by měly být dokončeny v srpnu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi