Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Mexickém zálivu upalují zaživa želvy?!

Želvy prý nemají šanci na záchranu. Panuje podezření, že jsou upalovány.
Želvy prý nemají šanci na záchranu. Panuje podezření, že jsou upalovány.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: INT, han - 
26. června 2010
20:59

V Mexickém zálivu podpalují živá zvířata, děti na floridských plážích si hrají ve skvrnách ropy, blíží se hurikán, do akce bude nasazena obří loď… Mexický záliv znečištěný ropou stíhá jedna pohroma za druhou.

Ochránci bijí na poplach. Na pobřeží státu Mississippi byly objeveny desítky mrtvých želv. Ekologičtí aktivisté se domnívají, že je při čištění moře od ropy upalují zaživa pracovníci koncernu BP.

Lodě nasazené v zálivu už několik týdnů sbírají z hladiny ropu, a když ji seberou »na hromadu«, zapálí ji. Se vším živým, co v ní uvízlo. Celé tři týdny se pokoušel želvy zachraňovat na své lodi kapitán Mike Ellis. „Byly tak malé. Sotva rok staré,“ říká.

Celá akce ale byla zastavena. Je prý velmi nebezpečná. Ani tento skandál ale prý nezabrání BP, aby pokračovala v přípravách na další rizikový projekt. Zhruba pět kilometrů od pobřeží Aljašky plánuje těžit ropu na uměle vytvořeném ostrově.

Největší loď světa na pomoc

Koncern BP se opět snaží odčerpávat ropu z poškozeného vrtu. Opravený zvon pojme sotva třetinu unikajícího denního množství až 16 milionů litrů. Na pomoc má přispěchat největší loď světa, která je upravená na odstřeďování mořské vody znečištěné ropou.

Plavidlo pod názvem Velryba směřuje do Mexického zálivu z Portugalska. Je delší než tři fotbalová hřiště a dosahuje výšky 10 poschodí. Denně dokáže posbírat 500 tisíc barelů vody.

Záchrané práce přišly už na 50 miliard korun

Ropa už dorazila k bílým floridským plážím, kde si ale mnohdy i přes výstrahy hrají děti. Šokující záběry se objevily na amatérském videu. Rodiče nebezpečí ignorují.

BP už záchranné práce v zálivu přišly na 50 miliard korun. A cifra poroste. Všichni doufají, že letošní první bouře Alex, která se vytvořila v části Karibiku, se Mexickému zálivu vyhne. Zatím to tak alespoň podle předpovědí vypadá. Jinak by muselo být odčerpávání ropy přerušeno…

Plavidlo Velryba je veliké jako tři fotbalová hřiště a dosáhlo by do 10. poschodí paneláku Plavidlo Velryba je veliké jako tři fotbalová hřiště a dosáhlo by do 10. poschodí paneláku | ČTK, Reuters

mprelias ( 27. června 2010 22:32 )

Tohle nesnesu.Oni tu ropu dál těží i když uniká.Zastavit těžbu znamená zastavit i kontaminace oceánů.Zachraňte přírodu.Peníze ve světě je jenom zlo.Příroda nám dala život a my lidstvo jsme součástí přírody.Takhle ji to oplácíme?Hanba lidstvu.Mněli byste se nad tím zamyslet.

adam55 ( 27. června 2010 02:09 )

mijas ( 26. června 2010 23:04 )

...příroda nám to musí zákonitě vrátit

Zobrazit celou diskusi