Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéfa BP odvolali, s ropou teď zatočí Costner!

Autor: INT, so - 
19. června 2010
22:33

Šéf těžařského koncernu British Petroleum Tony Hayward (53), který si nedokázal poradit s následky ekologické katastrofy po výbuchu ropné plošiny v Mexickém zálivu, byl odvolán. Zodpovědnosti se teď ujímá nový muž. Do postižené oblasti přicestoval hollywoodský idol Kevin Costner (55).

Hvězda oscarového filmu Tanec s vlky se vedle herectví věnuje i vývoji a výrobě přístrojů na čištění ropou zamořené vody. Do továrny investoval s bratrem Danem za několik let už 400 milionů korun.

Costner v sobotu do Mexickém zálivu přivezl 32 kusů speciálních zařízení, která si British Petroleum u jeho firmy objednala k likvidaci důsledků havárie. Jeho stroje fungují na bázi odstředivky. Podle Costnera čistí vodu od ropy s úspěšností 99 % a toxickou surovinu zároveň recyklují. Denně může Costnerova odstředivka od vody oddělit až 300 tisíc litrů suroviny. Ložisko, ze kterého tryská ropa do moře, jí obsahuje 7,9 miliardy litrů. Zatím tak do oceánu uniklo 3 až 6 % ropy. Podle odborníků potrvá čtyři roky, než unikne veškerá ropa.

anka ( 19. června 2010 22:37 )

BP.....je mi z nich na nic.....

Zobrazit celou diskusi