Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stovky migrantů prolomily plot a vtrhly k Gibraltaru. Schovávají se v horách

Autor: ČTK, sou - 
31. října 2016
21:20

Přes dvě stovky afrických migrantů v pondělí pronikly z Maroka do španělské enklávy Ceuta na břehu Gibraltarského průlivu. Skupina krátce před šestou hodinou ranní překonala hraniční plot, při následném střetu se španělskou policií utrpělo lehká zranění 32 běženců a tři policisté, informovala agentura Reuters.

Několik běženců po překonání hranic zkolabovalo vyčerpáním, dalším se podařilo utéct do okolních kopců a pátrá po nich policie. Právní status zadržených zatím nebyl stanoven, španělští pohraničníci ale mohou uprchlíkům odepřít možnost žádosti o azyl.

Příslušný zákon, který to umožňuje, byl přijat v reakci na tisíce případů neregulérního proniknutí do enkláv Ceuta a Melilla v letech 2014 a 2015. Obě se nacházejí na severu Maroka a tvoří jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou.

Po událostech z minulých let Španělsko v enklávách zpřísnilo bezpečnostní opatření a uprchlíci z Afriky nyní častěji putují po moři z Libye směrem do Itálie. Přesto ještě v dubnu do Ceuty proniklo 119 osob, když jim silný odliv umožnil hraniční bariéry obejít po mořském dně.