Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci v internetových diskuzích hrozili uprchlíkům. Do bytu jim vtrhla policie

Autor: mb - 
18. července 2016
18:27

Němci by si měli dávat hodně velký pozor na to, co řeknou na internetu. Na vlastní kůži to pocítilo 60 zadržených, které zajistila při masivní razii německá policie. Zátah na „šiřitele nenávisti“ na internetu proběhl ve 14 ze 16 spolkových zemí. Policie dotyčným zabavila počítače, fotoaparáty i mobilní telefony.

„Násilí, včetně verbálního násilí, musí být konfrontováno tvrdě a nekompromisně,“ prohlásil německý ministr vnitra Thomas de Maizière (62). „Útoky na uprchlická zařízení jsou často důsledkem radikalizace, která začíná na sociálních sítích,“ uvedl pak pro média šéf Spolkové kriminální policie Holger Münch.

Zatočit s „projevy nenávisti“ se rozhodli v Německu opravdu důkladně. V brzkých ranních hodinách minulou středu policisté provedli razii ve 14 spolkových zemích. Sice nebyl nikdo zatčen, ale k výslechu bylo předvedeno 60 lidí, kterým úřady zabavily počítače, mobily a dokonce i fotoaparáty.

I když byla většina zadržených neonacisté, kteří oslavovali hitlerovské Německo a sdíleli antisemitské komentáře, policie zadržela i 11 mužů z Berlína, kteří se provinili nenávistnými komentáři proti imigrantům. Nešlo přitom o organizovanou skupinu, zadržení si na internetu „pouze“ vylévali zlost a navzájem se neznali.

Facebook, Twitter i Google nedávno slíbili, že v Německu budou potírat nenávistné příspěvky proti imigrantům. Zatímco ministr spravedlnosti Heiko Maas (49) záměr chválil jako „dobrý začátek“, kritici upozorňují na to, že podobné zákony potírají svobodu projevu a jen přiživují pocit frustrace mezi nespokojenými vrstvami obyvatel, což může vyústit v podporu protipřistěhovaleckých stran typu AfD (Alternative für Deutschland).

Do Německa loni dorazilo přes milion uprchlíků, letos je to zatím „jen“ zhruba čtvrt milionu. S masivní migrací raketově vzrost počet xenofobních a rasistických útoků. Loni úřady zaznamenaly 1 408 případů pravicového násilí, což je o 42 procent více než v předchozím roce.