Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milion za migranty? Chovancův návrh je obcím málo a prý přichází pozdě

Autor: kle - 
17. února 2016
07:55

Milion korun by měla získat každá obec, která má na svém území zařízení pro migranty. Počítá s tím ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ve středu o tom bude jednat vláda. Podle starostů jde však o nízkou částku a také přichází pozdě, píše středeční deník Právo.

„S ohledem na počet obcí, kterých se v současné době uvedený předpis týká, předpokládáme vynaložení prostředků ve výši 10 milionů korun, a to především v letošním roce. Další prostředky budou vyplaceny v případě otevření nového zařízení,“ stojí v návrhu Chovancova resortu, ze kterého deník cituje.

Jednorázovou dotaci milion korun by obce mohly použít na opravy nebo udržování majetku obce. Peníze, které obec nespotřebuje, bude muset vrátit státu. Kontrolovat to bude moci jak ministerstvo vnitra, z jehož rozpočtu dotace půjde, tak i Nejvyšší kontrolní úřad.

Starosta: Zatím jsme nedostali ani korunu

„Už je pozdě. U nás zařízení funguje půl roku, slibují nám to, a stále jsme nedostali ani korunu,“ řekl Právu Jiří Chalupecký, starosta Lubence na Lounsku. Pod něj spadá zařízení v Drahonicích. Peníze chce obec podle starosty použít na ochranu mateřské a základní školy a na rozšíření kamerového systému.

„Pokud k tomu opravdu dojde a vláda splní, co má, tak jediné, co mně jako starostovi obce přijde na mysl, je: děkuji, ale dejte víc. My budeme vědět, jak ty peníze zužitkovat,“ prohlásil František Kinský, starosta Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku. Dodal ale, že lepší je něco nežli nic. „Pokud by člověk měl použít staré české rčení – zaplať pánbůh za to,“ zmínil.

Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla by měla být výše dotace odlišena podle velikosti obce a cizineckého zařízení. „Na jednu stranu je spravedlivé, že dotaci mají dostat všechny obce, kterých se to týká, ale je třeba vzít v úvahu náklady, které s provozem středisek mají. Jako jsou úklid, opravy, veřejné osvětlení a další výdaje,“ sdělil. „Mělo by se také zvážit, zda by nemělo jít o opakované subvence či příspěvky,“ dodal.

V České republice jsou dvě pobytová střediska – v Kostelci nad Orlicí a v Havířově. Dále čtyři integrační azylová střediska (v Brně-Židenicích, Bělé, Jaroměři-Josefově a v Předlicích) a zařízení pro zajištění cizinců. Ta jsou v Jezové, Vyšních Lhotách a v Drahonicích.

Vnitro chystalo zařízení i v Králíkách a posléze v Benešově, ale v obou obcích se plán setkal s ostrým protestem části občanů.

Jak to vypadá v zařízeních pro migranty: