Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dráhy milují běžence: „Uprchlický expres“ přes Makedonii denně vydělá 2 miliony

Autor: kle - 
11. února 2016
08:59

Špinavý, zapáchající a pravidelně dvakrát přeplněný je vlak, který jezdí skrz Makedonii od řeckých k srbským hranicím. Čtyřhodinová jízda vyšla loni na pět, letos již na 25 eur. Kvůli uprchlíkům, ti se stali pro železnici výhodným zdrojem peněz, píše ve čtvrtek z místa Aktuálně.cz.

Makedonská železnice takto údajně vydělává v přepočtu asi dva miliony korun denně. Na jaře, s očekávaným příchodem většího množství lidí, to bude dvojnásobek. Jízdenku z řeckých k srbským hranicím však mohou získat pouze migranti, kteří mají velkou šanci na azylu v Německu a Rakousku. Syřané, Iráčané a Afghánci.

Hranice rok poté

Zatímco loni museli migranti přecházet řecko-makedonské hranice tajně, nyní v místě železničního přechodu hranic stojí brána s žiletkovým drátem. Příchozí absolvují registraci na řecké i makedonské straně. V obou zemích fungují organizace jako Červený kříž či UNHCR.

Nově se dále oficiálně dostanou pouze ti, kteří mají velkou šanci na azyl v Německu a Rakousku. „Když přijde někdo, kdo není Syřan, Iráčan nebo Afghánec, tak ho posíláme zpět do Řecka,“ řekl serveru český policista Pavel Svitka, který spolu s dalšími českými kolegy hlídá na místě.

V reálu se prý však do Řecka žádný z migrantů nevrací a hranice jednoduše přejdou jinde. Záchytné centrum tak plní spíše roli humánnější a rychlejší přepravy uprchlíků z Řecka dále do Evropy, především Německa.

Dokud nebyli uprchlíci, nebyly ploty: