Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové uprchlíky v Německu čeká hromadný odsun. Jen 40 procent má šanci na azyl

Autor: ČTK, mb - 
9. února 2016
07:25

Německý deník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung zveřejnil, že v lednu sice přišlo do Německa méně uprchlíků ze Sýrie, ale zvýšil se počet migrantů z jiných zemí. Dle německého média tak má realistickou šanci získat azyl jen 40 procent běženců, kteří dorazili v lednu.

I když se počet imigrantů v lednu snížil, stále jde o velmi vysoké číslo. V průměru do Německa denně dorazily 2 tisíce uprchlíků – čili zhruba 60 tisíc za měsíc. Tolik obyvatel přitom nemá např. ani Jihlava nebo Karlovy Vary.

Severní Afrika na vzestupu

Mezi utečenci se nyní snížil i počet Syřanů, kteří míří do Evropy, a to na 39 procent. Před pár měsíci přitom Syřané tvořili skoro tři čtvrtiny všech žadatelů o azyl. Jenže vzrostl počet Afghánců, Iráčanů, lidí ze zemí Severní Afriky či dokonce Balkánu. Přitom lidé z Balkánu či ze severní Afriky prakticky nemají šanci na azyl.

Německo např. země Maghrebu (Tunisko, Alžírsko a Maroko) zařadilo na seznam bezpečných zemí, lidé z těchto států se však přesto vydávají do Evropy. Tři severoafrické státy se dosud v mnoha případech zdráhaly přijmout zpět své občany, kteří se vydali za lepším životem do Německa. Naši západní sousedé se proto rozhodli, že africké státy v podstatě uplatí. „Je stále výhodnější podporovat rozvoj zemí na místě než živit odmítnuté žadatele o azyl tady,“ uvedl mluvčí pro otázky vnitra frakce poslanců vládních stran Křesťanskodemokratické a Křesťanskosociální unie (CDU/CSU) ve Spolkovém sněmu Stephan Mayer.

Německo je během nynější migrační krize jednou z hlavních zemí, kam směřují běženci mimo jiné z Blízkého východu a severní Afriky. V loňském roce jich do Německa přišlo téměř 1,1 milionu.