Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Razie proti německým uprchlíkům: Jeden se chtěl jménem ISIS odpálit

Při razii proti teroristům mezi uprchlíky byli zadrženi dva muži.
Při razii proti teroristům mezi uprchlíky byli zadrženi dva muži.  (Autor: EPA - ilustrace)
Autor: ČTK - 
7. února 2016
19:39

Německá policie nedaleko Mohuče na západě země provedla razii u dvou běženců, které podezřívá z příslušnosti k teroristické organizaci. Portál Spiegel.de uvedl, že jeden ze dvojice uprchlíků se chtěl v minulosti stát v Sýrii sebevražedným atentátníkem u radikálního hnutí Islámský stát, kde pak sloužil jako jeden z velitelů. Podle policie žádné konkrétní riziko Německu nehrozilo.

Der Spiegel uvedl, že zátah se uskutečnil ve vesnici Sankt Johann s 800 obyvateli, kde jsou ve dvou domech ubytováni uprchlíci. Magazín uvedl, že se mu podařilo zjistit, že jedním ze dvojice mužů je jistý Basám, který údajně sloužil jako oblastní velitel v jednom z měst na východě Sýrie.

Řada svědků, na které se Der Spiegel odvolává, uvedla, že Basám byl obávaný velitel, který je odpovědný za smrt desítek lidí. Původně se chtěl u Islámského státu stát sebevražedným atentátníkem, ale jeho bratr, údajný soudce IS, mu to rozmluvil. Také mu místo velitele zajistil.

Nynější protiteroristická razie je v Německu tento týden druhá. Ve čtvrtek uspořádala policie zátah proti údajným islamistům v Berlíně, Hannoveru a v západoněmeckém Attendornu. Podle zdrojů agentury DPA tito radikálové napojení na teroristickou organizaci Islámský stát připravovali atentát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi