Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Drž hubu, ty Arabe,“ křičeli agresoři. Na Kliniku útočili Češi, házeli světlice

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. února 2016
12:12

Zastrašit se nenecháme a v práci na pomoc uprchlíkům budeme pokračovat, zní z centra Klinika, které se stalo v sobotu večer terčem útoku maskovaných agresorů. Podle pracovníků Kliniky jde o ty samé, kteří dělali problémy během sobotních protiuprchlických demonstrací. Starostka Prahy 3 v reakci na útok svolává na pondělí bezpečnostní grémium.

„Neonacisté zaútočili na Kliniku. Jedna osoba byla zraněna, další přímo ohroženy. Aktivisté zdůrazňují spojitost s islamofobními demonstracemi, kterých se účastnily tisíce lidí,“ uvedlo sociální centrum Klinika ve svém prohlášení. Zraněný utrpěl poranění na hlavě.

Upozornila tak na sobotní protiuprchlické demonstrace, které vyvrcholily na Hradčanském náměstí v Praze. Své věrné na ně sezval Konvičkův Blok proti islámu a další politik, který varuje před uprchlíky, dle jeho slov „vetřelci“, Adam B. Bartoš. 

Sobotní protesty provázely i nejrůznější násilnosti – hrozil i otevřený střet dvou znesvářených pro a protiuprchlických skupin na Malé Straně, kdy vzduchem létaly lahve i kameny. Policie tehdy výtržníky oddělila, byla to však nakonec jen předzvěst věcí příštích.

Maskovaní muži zaútočili na Kliniku, která se snaží uprchlíkům pomáhat. „Klinika se nebojí, bude ve svých aktivitách pokračovat,“ vzkazují aktivisté. Na jejich centrum na Žižkově se prý vrhla skupina zhruba dvaceti lidí. „Vše nasvědčuje tomu, že to byla stejná skupina, která napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic a později lidi na hlavním nádraží,“ uvedla Klinika.

Policie po pachatelích pátrá. „Na žižkovského souseda, který si všiml jejich útoku, křičeli: ‚Drž hubu, ty Arabe.‘ Na Autonomní sociální centrum Klinika zaútočili kameny a světlicemi, které zapálily část kavárny. V budově se v té chvíli nacházelo přes dvacet osob, kameny létaly i do místnosti s lidmi,“ popisují aktivisté.

Josef Patočka z Hnutí DUHA byl v tu chvíli v Klinice. Na Twitteru uvedl: Tak teď už vím, jaký je být v hořícím baráku ostřelovaným šutrama a obleženým krvelačným davem. Aby bylo jasno, útočili Češi.“

Starostka svolává bezpečnostní grémium

Na dramatické dění na Žižkově zareagovala v neděli i starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Na pondělní ráno je svoláno na radnici Prahy 3 bezpečnostní grémium. Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i postojem prezidenta republiky je, jak se včera ukázalo v Jeseniově ulici, velmi nebezpečná. Násilné trestné činy do civilizované společnosti nepatří a je třeba je co nejostřeji odsoudit,“ uvedla na Facebooku.

Na pondělní ráno je svoláno na radnici Prahy 3 bezpečnostní gremiu. Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i...

Zveřejnil(a) Vladislava Hujová dne 7. únor 2016

Na neděli v 15 hodin je do parku nad Klinikou svoláno klidné solidární shromáždění „Nenecháme se zastrašit“, které bude pokračovat pomocí s uklízením škod. Naší zbraní je solidarita,“ reagují organizátoři. Otázkou je, kolik dorazí lidí. Na Facebooku se jich přihlásilo přes tři stovky a další lidé mají o tuto událost zájem.

„Násilí je v demokracii nepřijatelné, odsuzuji žhářský útok na centrum Klinika. Pevně věřím, že policie brzy vypátrá pachatele,“ zareagoval na útok premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

an-dr-ea ( 7. února 2016 19:56 )

Restaurace Řízkárna která je šikanovaná touto ,,KLINIKOU,, TAKTO BOJUJE CENTRUM KLINIKA-Láskou a v míru !!!!!!Sluníčka zas..ný Nevěřím, že ji někdo napadl!! TV ukazují jen 1 rozbité okno a rozpáraný polštář na starém gauči ..Co to je??? Za minulý týden byl v naší restaurace ohlášen 4 x nástražný výbušný systém, tedy 4 x byl celý objekt, včetně hostelu a přilehlého sportoviště evakuován. V průběhu ledna byl ohlášen na policii zhruba 7 x bombový útok, 2 x nahlášení jedu v jídle. V průběhu roku 2015 - 5 x zapálení našich služebních vozidel a stovky dalších škodních událostí. Na základě opatření po anonymních oznámení uložení bomby, odjíždí zahraniční turisté s přesvědčením, že ČR není bezpečno. Tenisový areál také často navštěvují zahraniční klienti a jejich reakce na uvedené zásahy jsou velmi negativní a tyto šíří po sociálních sítích. Nemůžeme se divit, když např. minulý pátek museli turisté opustit ubytovací objekt a následující den v sobotu opět. Navíc sledují zásah policie a dalších složek. Skutečnost, že následně probíhá kontrola všech pokojů a zavazadel za účasti psa je jistě neuklidní. Již 1,5 roku bojujeme a to doslova, s Anarchistickými skupinami – Centrum Klinika, Solis Praha, MSS, které nám škodí a veřejně se hlásí k těmto aktivitám. Opakovaně porušují zákony našeho státu, bez jejich potrestání. Následnými zásahy Policie, Hasičů, Záchranné služby tak účelově poškozují naší firmu i zatěžují uvedené složky cílenými výjezdy a zásahy. S Policií ČR spolupracujeme, ale bohužel řešení nevidíme. Přece není možné, aby levicové extremistické skupiny měli takovou moc, že jsou schopni likvidovat firmy na zakázku nebo jako součást jejich boje proti kapitalistickému systému. Jak máme tento nerovný boj ustát s využíváním legálních prostředků..?? S pozdravem Vladimír Krulec Jednatel Restaurace Řízkárna s.r.o.

rumungro ( 7. února 2016 15:57 )

Hujová TrOP,starostka Prahy 3 - utrácela magistrátní peníze za šaty,boty kabelky,šminky,hygienu v řádech desetitisíců.Když ji napráskali Par.Listům,naběhla se svými právníky do kanceláří a skartovačky jeli naplno. Za oběd se sobě podobnými dala 9000,ktery si následně nechala proplatit-taky P.L. A taková "čistá" flundra teď plete do demonstrace Zemana?

barracuda.sro ( 7. února 2016 15:11 )

 Patočka a Zelenka ,kdyby jste raději dělali něco užitečnýho.Jelimani

prycsnima ( 7. února 2016 14:05 )

 Vyje baný sluníčka poslat každý večer do Kolína .

Zobrazit celou diskusi