Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt na cestě do Evropy: 45 utopených uprchlíků a umrzlé ženy i dítě

Autor: ČTK, mb - 
22. ledna 2016
14:49

Nejméně 45 migrantů, včetně dvou desítek dětí, se dnes utopilo v Egejském moři při ztroskotání tří plavidel mířících z Turecka do Řecka. Desítky lidí se stále pohřešují, už nyní se ale dnešek, co se týče počtu obětí z řad uprchlíků, stal nejtragičtějším dnem od začátku roku. Ve středu na ostrově Lesbos také umrzly dvě ženy a teprve pětileté dítě.

Nejvážnější havárie se stala u malého ostrůvku Kalolimnos, kde se převrhla dřevěná loď převážející podle dosavadních odhadů 70 až 100 lidí. Při záchranné operaci zatím řecká pobřežní stráž na moři objevila 34 mrtvých těl; mezi oběťmi je 16 žen a 11 dětí. Neštěstí přežilo celkem 26 lidí, po dalších přeživších se stále intenzivně pátrá.Jiná loď narazila asi hodinu a půl po půlnoci na útes poblíž ostrova Farmakonisi. Celkem 48 lidem se podařilo ve zdraví dostat na pevninu, ale přinejmenším osm pasažérů přišlo o život. Záchranáři objevili těla šesti dětí a jedné ženy.

Agentura Dogan s odvoláním na tureckou pobřežní stráž informovala, že další loď s běženci se převrátila u tureckého přímořského letoviska Didim. Utopily se při tom nejméně tři děti.

Stovky až tisíce běženců se v těchto dnech navzdory nepříznivému počasí dál pokoušejí dostat na vratkých člunech z Turecka do Evropy. Zaměstnávají přitom příslušníky řeckých a tureckých námořních hlídek, kteří jich denně zachraňují desítky až stovky, přesto přibývá obětí na životech. Ve čtvrtek zahynulo v Egejském moři 12 migrantů.Dvě ženy a pětileté dítě zemřely ve středu na řeckém ostrově Lesbos na následky podchlazení poté, co připluly na chatrném člunu přes Egejské moře z Turecka. Oznámil to Mezinárodní červený kříž s tím, že spolu s nimi ve středu dorazilo zhruba ve dvaceti člunech asi 800 uprchlíků, většinou Syřanů. Na zasněženém Lesbu panují teploty pod bodem mrazu, přesto příliv migrantů neustává.

„Tato zbytečná úmrtí jsou ostudná, musíme zajistit bezpečí pro lidi, kteří prchají před konflikty, perzekucí a chudobou,“ uvedla Karen Bjornestad z Červeného kříže v Řecku. Dodala, že čluny, v nichž uprchlíci připlouvají, jsou obvykle plné vody. Cesta přes Egejské moře na Lesbos většinou trvá přibližně dvě hodiny. Člun tří obětí měl ale poruchu motoru, takže lidé byli ve vodě mnohem déle.V Egejském moři panuje v poslední době velmi nepříznivé počasí se silným větrem. Přesto příliv uprchlíků neustává. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jich za prvních 16 lednových dní připlulo do Řecka 29 088.

Do Řecka loni podle OSN dorazilo po moři na 800 tisíc lidí. Jde tak o největší uprchlickou vlnu na starém kontinentu od druhé světové války. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zemřelo loni při pokusu dostat se do Evropy přes Středozemní moře 3771 migrantů, tedy více než v roce 2014, kdy to bylo 3279 obětí.

pamoty ( 22. ledna 2016 16:38 )

 Jenom?

prycsnima ( 22. ledna 2016 16:02 )

 Inženýři asi udělali někde chybu.

Zobrazit celou diskusi