Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svobodu slova mají i psychopati, říká Pelikánův bratr o obraně Konvičky

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. ledna 2016
05:45

Za protimuslimské výroky čelí předseda Bloku proti islámu Martin Konvička trestnímu oznámení. Nečekaně se ho ale už v listopadu zastal bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán, který je sám muslimem. Ve Studiu Blesk Pelikán vysvětlil, jak to s obranou islamofoba Konvičky je. A také okomentoval výroky prezidenta Miloše Zemana či trestní stíhání slovenského premiéra Roberta Fica.

„Někde jsem uvedl, že si myslím, že svobodu k vyjádření by měli dostat i psychopati a hulváti,“ vysvětlil ve Studiu Blesk Petr Pelikán s tím, že vyjádření bylo později vztaženo i na předsedu islamofobního hnutí.

„Docent Konvička kritizuje některé jevy, které existují. Bohužel je analyzuje jednostranně směrem k islámu. Myslím, že na to nemá dostatek znalostí, okomentoval výroky islamofoba Konvičky, který se 17. listopadu ocitl na Albertově na jednom pódiu s prezidentem Milošem Zemanem.

Prezidentova slova na adresu uprchlíků a muslimů nepřijdou Pelikánovi nijak urážlivá, výhrady k nim ale má. „Nepohoršují mě, asi mám příliš hroší kůži. Souhlasím s výrokem „nikdo vás sem nezval“ a myslím, že by nebylo špatné, kdyby mladí muži bojovali za svou vlast. Ale to by se jim napřed muselo říct, kdo je ta správná strana,“ zdůraznil rozsáhlou problematiku konfliktu v Sýrii Pelikán.

Zpochybnil také Zemanovo tvrzení o tom, že uprchlíky organizuje Muslimské bratrstvo, a to včetně Zemanových zdrojů. „Já nevím, s kým mluvil, protože Spojené arabské emiráty nemají korunního prince. Každý ze sedmi emirátů má svého, ale Spojené arabské emiráty mají prezidenta. Ten nemá rodového nástupce,“ cupoval prezidentovu argumentaci.

Mimo jiné o uprchlících bude prezident Zeman znovu mluvit v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech, který vysíláme online v neděli od 11:00 na Blesk TV.

Proč za uprchlickou vlnou podle Pelikána, který u Muslimského bratrstva studoval, tato organizace nestojí? A co říká na žalobu na slovenského premiéra Fica, který prohlásil, že „ucelená muslimská komunita je obrovským ohrožením evropského způsobu života“? Podívejte se na video:

Video Studio Blesk - Petr Pelikán - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi