Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nenávist na Facebooku: Ze dvou stejně štvavých stránek smazali jen jednu

Autor: Václav Lang - 
14. ledna 2016
18:20

Iniciativa Islám v ČR nechceme přišla zkraje týdne o svou facebookovou stránku s více než sto tisíci fanoušky. Mnozí za tím vidí promyšlený zásah proti extremistickým výrokům, spíše se však ukazuje, že mohlo jít o dílo náhody. Facebook totiž jako soukromá společnost sám rozhoduje, koho smaže. A postupuje velmi individuálně. Rozdílnost jeho verdiktů dokládá i nedávný pokus, při kterém byly proti sobě postaveny dvě totožné nenávistné stránky. Jen jednu z nich Facebook zlikvidoval.

Že Facebook nemá jednotná pravidla pro mazání stránek a posuzuje je různými měřítky, se rozhodla dokázat izraelská občanskoprávní organizace Shurat HaDin, která se zaměřuje na právní boj proti terorismu. Před 14 dny založila dvě identické facebookové stránky – jednu protižidovskou, druhou protipalestinskou.

Jak pokus probíhal, se můžete podívat zde:

Video Při pokusu Facebook smazal protipalestinskou stránku, ale totožnou protižidovskou ponechal. - Shurat HaDin
Video se připravuje ...

V následujících dnech je autoři zcela souběžně plnili stejným nenávistným obsahem. „Sionisté ukousávají Palestinu kousek po kousku a svět mlčí. Zastavíme je jakýmkoli možným způsobem,“ zněl první komentář stránky Stop Israelis. Na stránce Stop Palestinians se zase objevilo: „Velký Izrael by měl být brzy vrácen z rukou muslimských nepřátel zpátky židovské suverenitě. Uděláme to jakýmkoli možným způsobem.“

Pokus organizace Shurat HaDin Pokus organizace Shurat HaDin | Shurat HaDin

Příspěvky postupně nabývaly na radikalitě, až si obě strany začaly vzájemně provolávat smrt. V tu chvíli autoři pokusu obě dvě stránky nahlásili pro údajně reálnou hrozbu násilí. Ještě téhož dne Facebook údajně zablokoval protipalestinskou stránku s tím, že skutečně porušuje jeho vnitřní pravidla.

„Protižidovská stránka zavřena nebyla. Ačkoli byla identická jako protipalestinská stránka, obdrželi jsme z Facebooku zprávu, že neporušuje jeho pravidla,“ oznámili autoři pokusu.

O nahodilém rozhodování hovořili pro Blesk.cz už ve středu přední čeští odborníci na sociální sítě. „Blokování je věc zcela náhodná, závislá na náhodě a na tom, jak se kdo vyspí,“ komentoval zavírání stránek Daniel Dočekal a dodal, že účty jsou blokovány na základě nahlašování a v řadě případů o tom ani nerozhoduje člověk.

„Facebook je nedůsledný, některé stránky přežívají a jiné jsou za daleko menší prohřešky zrušeny a nikdo vlastně neví, proč tomu tak je. Tohle často vyvolává dojem, že Facebook vytváří nějakou selektivní cenzuru,“ poznamenal Josef Šlerka, podle kterého společnost sleduje své obchodní zájmy, když se mazáním stránek snaží udržovat své prostředí „příjemným pro lidi“. Dodal, že stránky nahlášené uživateli jako závadné posuzují většinou programy.

Jarabak ( 8. března 2016 11:01 )

Náhoda je ještě ta lepší varianta. Spíš to vypadá, že hlásat nenávist vůči židům se může, ale vůči teroristům ne.

rumungro ( 14. ledna 2016 20:48 )

Facebooku,tvá matka je stará,strhaná khunda ty seš fašistíckej ***.

Zobrazit celou diskusi