Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Norsko má ministerstvo pro imigraci: Ministryně uprchlíky nesnáší

Autor: ČTK, mb - 
16. prosince 2015
13:12

Norská premiérka Erna Solbergová (54) dnes oznámila změny ve složení kabinetu a vznik funkce ministra pro imigraci a integraci. Do čela ministerstva byla jmenována dosavadní ministryně zemědělství Sylvi Listhaugová (37). Ta je členkou protiimigrační Strany pokroku.

Norská menšinová pravicová vláda čelí stále většímu tlaku, aby kontrolovala příliv žadatelů o azyl. Do Norska, které má asi 5,2 milionu obyvatel, jich v letošním roce přišlo rekordních 35 tisíc.

Listhaugová se v listopadu zviditelnila kritikou lidí, kterým se nelíbí zpřísňování migrační politiky a kteří považují zastánce této politiky za nesolidární. „Reaguji na tyranii laskavosti, která sužuje norskou společnost jako noční můra,“ prohlásila.

Konzervativní strana Höyre premiérky Erny Solbergové vládne v koalici s protipřistěhovaleckou Stranou pokroku ministryně financí Siv Jensenové (46), která zůstane i po přeskupení kabinetu na své pozici.

Vláda Solbergové je u moci od října 2013 a dnes v ní došlo k prvním změnám. Počet členů kabinetu se rozšířil z 18 na 19, přičemž konzervativní strana Höyre si zachová svých 11 ministrů a její koaliční partner Strana pokroku bude mít o jednoho ministra víc než původně, tedy celkem osm.

Do vlády se dostali čtyři noví politici, kteří stanou v čele ministerstva kultury, rybolovu, práce a sociálních věcí a již zmíněného ministerstva pro imigraci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi