Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabíjej, nebo tě zabijeme: Kelly utíká do Evropy před smrtí a za svobodou

Autor: sou - 
13. listopadu 2015
19:12

Buď teroristou, nebo zemři – to jsou výhrůžky, kterým čelil mladý Nigerijec Kelly. Teroristou se nestal, stálo to ale život jeho matku. Aby přežil aspoň on, vydal se na cestu přes Středozemní moře. Z přeplněného člunu ho zachránili Lékaři bez hranic. Každý běženec má svůj příběh, který je potřeba vyslechnout, tvrdí lékaři.

Na moři se ve vlnách pohupuje gumový člun, který veze víc lidí, než může zvládnout. „Jsou tam nějaké ženy? Je některá z nich těhotná?“ volají Lékaři bez hranic, kteří jsou už na dosah. Zoufalé tváře jedním hlasem volají „Ano, ano.“.

Za krátko jsou všichni běženci v bezpečí. Lékaři začínají zjišťovat, co je dohnalo k tomu, aby na člun nastoupili.

Mladý Kelly musel opustit domov kvůli Boko Haram. Jeden z jeho blízkých přátel se k této islamistické skupině, která chce vytvořit z Nigérie muslimský stát se striktně dodržovaným výkladem práva šaría, přidal. „Poradil mi, abych taky šel a přidal se k Boko Haram. Odmítl jsem. Řekl jsem ne, to nemůžu, nemůžu spáchat zločin,“ vysvětluje Lékařům bez hranic.

Odmítnout, ale nešlo tak snadno. Jeho přítel mu začal vyhrožovat smrtí. Prý proto, že už zná jeho tajemství. Kelly se začal bát o život a utekl z domova. „V den, kdy jsem odešel, přišel ke mně domů, k mojí matce a zastřelil ji,“ vypráví Kelly. Členové Boko Haram ho pak začali hledali úplně všude. On ale uprchl do Libye. „Tam to bylo hrozné. Lidé nosili zbraně, všude, stříleli po lidech, zotročovali lidi,“ upřesňuje Kelly.

Kelly z Nigérie: „Opustil jsem svoji zemi kvůli Boko Haram“#HumansOfMediterranean: Přinášíme svědectví lidí, které...

Posted by Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) on 12. listopad 2015

Podle něj by se Evropská unie měla snažit pomoci lidem z Nigérie. On sám se chce prý jen usadit a najít mír. „Všechno není o penězích, to, co já potřebuji, je také mír. A budu svobodný,“ uzavřel Kelly své vyprávění o útěku z Nigérie.

Při příležitosti Valletského summitu o migraci se Lékaři bez hranic rozhodli zveřejňovat příběhy lidí, které zachránili ve Středozemním moři. „Chceme připomenout, že přes moře do Evropy nepřicházejí bezejmenné masy, ale konkrétní lidé. Konkrétní lidé, kteří potřebují bezpečnou cestu. Upozorňujeme, že umírání lidí na moři nelze zastavit útočením na pašeráky ani stavěním plotů, nýbrž zajištěním bezpečné cesty, píše organizace na svém profilu na sociální síti.

Hrůzy spáchané islamistickými vzbouřenci si v Nigérii od roku 2009 vyžádaly více než 17 tisíc mrtvých. Kromě toho musely už více než dva miliony lidí opustit svůj domov. Podle organizace Amnesty International jen od června při násilnostech připisovaných Boko Haram bylo v Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru zabito nejméně 1600 lidí.

Co provádějí islamističtí vzbouřenci z Boko Haram?