Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři i pacienti umírali, Američané pálili dál. Detaily o útoku na nemocnici

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. listopadu 2015
17:25

Sedm bezejmenných těl. Měsíc od amerického bombardování nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu stále zůstává řada nejasností. Proč tu 2. října zemřelo 30 lidí, když měla souřadnice nemocnice vedené jako chráněné území jak afghánská strana, tak spojenci? A proč po personálu i pacientech, kteří přežili bombardování, dál stříleli vojáci z vrtulníku? Na tyto a další bolavá místa upozorňuje interní zpráva, kterou humanitární organizace zveřejnila.

„Pacienti hořící ve svých postelích, zdravotnický personál, kterému výbuchy utrhaly hlavy nebo končetiny, další lidé zastřeleni kroužícím vrtulníkem AC-130, když utíkali z hořící budovy. Zemřelo minimálně 30 lidí včetně zaměstnanců Lékařů bez hranic,“ píše ve zprávě prezidentka humanitární organizace, doktorka Joanne Liu.

Lékaři bez hranic zveřejnili první zprávy z interního šetření kunduzské tragédie. Závěry mimo jiné přiznávají léčbu tálibánců, odmítají ale aktivní bojovníky ve své budově, jak se snažili někteří politici naznačit.

„Víme, že jsme provozovali nemocnici, která ošetřovala pacienty – včetně zraněných bojovníků z obou stran – a že se nejednalo o žádnou ,základnu Tálibánu‘,“ dodává prezidenta Liu s tím, že odpovědi neleží uvnitř vybombardované nemocnice, ale u lidí, kteří útok schválili. O omyl podle Lékařů bez hranic rozhodně nešlo.

Během roku 2014 přijala nemocnice více než 22 tisíc pacientů a lékaři provedli přes 4200 operací. Její území bylo neutrální podle mezinárodních dohod, přesto MSF opětovně vysílala na obě strany zprávy o souřadnicích v regionu důležité nemocnice. Nikde jinde podobné operace lékaři nezvládali nebo na ně neměli vybavení.

Zpráva potvrzuje, že v době útoku byla nemocnice plná. Léčilo se tu 105 pacientů, z toho 20 tálibánců. V nemocnici ale platila striktní pravidla o zákazu zbraní. V nemocnici bylo tou dobou také 149 zaměstnanců.

Lékaři bez hranic zveřejnili seznam telefonátů a SMS zpráv, ve kterých žádali zastavení útoku. Snažili se o to celkem 15x a útok trval přes hodinu. Bomby zasáhly s velkou přesností především hlavní budovu. První zásah směřoval na jednotku intenzivní péče. Svědkové popsali několik hořících pacientů neschopných pohybu nebo muže na vozíčku, kterého zabil šrapnel při útěku z budovy. Bomby následně zasáhly také operační sály.

Jedna ze sester doběhla do administrativní budovy. Byla celá od krve a její levá ruka visela jen na velmi malém zbytku kůže. Utrpěla traumatickou amputaci během výbuchu,“ uvádí zpráva. Krvácela také z oka a pusy. Personál se ji snažil provizorně ošetřit.

„Jednomu z lékařů zase výbuch utrhl nohu. Později ho tým operoval v provizorních podmínkách na pojízdném operačním stole v kanceláři. Zemřel tam,“ popisují lékaři další z případů.

realistaii ( 6. listopadu 2015 19:17 )

čili teroristický režim usraele

realistaii ( 6. listopadu 2015 18:57 )

Kapitalisti financovali a vytvořili nacisty, klerofašisty ,fašisty :i radikální islamistické organizace alkajdy :: důkazy ::: http://www.youtube.com/watch?v=J8BdpBRHdHs Kdo financoval Hitlera - dokument BBC 1998 české titulky youtube státní terorismus a zakládání teroristických organizací je běžnou politikou fašistické diktatury USA a NATO viz teroristický vznik usa http://www.novarepublika.cz/2015/04/pod-falesnou-vlajkou.html 200 let terorismu USA: Přehledný seznam všech amerických válečných zločinů, teroru a válek - 2. část http://www.novarepublika.cz/2015/08/200-let-terorismu-usa-prehledny-seznam_23.html západ zorganizoval hladomor v SSSR v letech 1932-1933 http://zvedavec.org/komentare/2015/10/6641-epizoda-10-kdo-zorganizoval-hladomor-v-sssr-v- letech-1932-1933.htm

hejhej ( 6. listopadu 2015 18:02 )

gabtera: Dokonalí američané- vzor pro naší vládu a EU se dopustili vražd. Ta diskuze dlouho nevydrží,cenzor zapracuje. Diskuze, neboli štvavá kampaňje povolená hlavně k našemu panu prezidentovi a proti Rusku

gabreta ( 6. listopadu 2015 17:56 )

Nevěřím vlastním očím, že je tady otevřena diskuze, když nejde o útok Rusáků na civilní cíl!

Zobrazit celou diskusi