Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přes 40 uprchlíků v Drahonicích prý drží hladovku. Cítí se jako vězněná monstra

Autor: ČTK, mts - 
10. listopadu 2015
22:25

Více než čtyři desítky uprchlíků z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku údajně zahájily hladovku. Tvrdí, že jsou v zařízení vězněni, a obávají se deportace do zemí svého původu. Oznámil to evangelický farář Mikuláš Vymětal, který s běženci spolupracuje. K protestu se měli připojit Iráčané a jeden Somálec. V Drahonicích je nyní 144 uprchlíků.

V prohlášení podepsaném iniciálami dvou uprchlíků, které farář Vymětal poskytl, běženci uvedli, že utíkají z rozvrácených a zničených zemí. Podle Vymětala se k hladovce připojilo 44 lidí. Migranti tvrdí, že v detenčním zařízení zůstávají příliš dlouho. 

„Ve většině našich případů jsme snesli zadržení prvních 90 dnů, avšak další prodlužování našeho věznění zde již nesneseme. Prcháme před válkou, vězením a násilím a ocitáme se v nové válce a vězení. Každý z nás v naší vlasti ztratil někoho z rodiny, nebo někoho blízkého. Tímto naším vězněním s námi jednáte, jako bychom byli nějaká monstra,“ píšou uprchlíci z Drahonic.

Strach uprchlíků pramení podle Vymětala z toho, že někteří z nich dostali rozhodnutí o deportaci a obávají se návratu do země původu. Většinou jde o Iráčany. „Utíkáme před smrtí v naší zemi. Nevrátíme se pro smrt do vlasti. To můžeme zemřít zde,“ píšou v prohlášení uprchlíci.

Vymětal a zástupci iniciativ jsou s uprchlíky v dlouhodobém kontaktu už z doby, kdy byli v zařízení v Bělé-Jezové. „Jeden z nich se ze strachu vážně zranil, pořezal si ruce. Mají strach se vrátit. Tvrdí, že raději zemřou,“ řekl Vymětal, který v úterý zahájil i řetězovou hladovku.

Kapacita detenčního zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, je 240 lidí. Určené je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen.

Podívejte se, jak to v drahonickém zařízení vypadá:

Video Vězně odtud „vyhnal“ Klaus. Teď v Drahonicích otevřou uprchlický tábor. - Matěj Smlsal, Jana Ulrichová, Ivo Brániš
Video se připravuje ...