Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Babyboom“ v Africe může počet uprchlíků ještě zvýšit, varují odborníci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2015
06:50

U debaty nad řešením uprchlické krize, kvótami a vyhlídkami EU se sešli v Praze europoslanec Petr Ježek (za ANO) a odborník na migraci, sociální geograf a docent Dušan Drbohlav. Ten varoval před populačním boomem v Africe, vedle toho upozornil, že by se bohatí měli sjednotit a podpořit chudé části světa.

Během debaty o migraci a jejím řešení, kterou uspořádal Think-tank Evropské hodnoty, došlo i na rozdíl mezi ekonomickými migranty a uprchlíky. "Jeden z prvků, který tvoří situaci tak složitou, je, že je to právě kombinace uprchlické a migrační krize. Dalším faktorem je, že je masová, za poslední období bezprecedentní... Přišla v té své masovosti neočekávaně, nenadále," uvedl europoslanec za ANO Petr Ježek.

Upozornil, že migrace není evropský fenomén, ale v menším měřítku probíhá i v Asii, Austrálii či USA. S tím, že každý region k ní má jiné přístupy. Ten evropský však zatím příliš efektně nevypadá.

Ježek se pustil již do obvyklé kritiky kvót. "Osobně se také domnívám, že zvolený mechanismus Evropské komise, to přerozdělování prostřednictví povinných kvót, není optimální," míní europoslanec. "Obávám se, že dochází k tomu, co mnozí předvídali včetně české vlády, že se potýká s praktickými problémy, které se točí kolem toho hlavního, že migranti ve své většině chtějí do Německa," dodává Ježek. Aneb my jsme vám to říkali...

Že u nás migranti zůstávat nechtějí a utíkají ze německým snem, je věc známá. Ježek však upozornil i na to, že například v Řecku bylo nyní velmi obtížné najít azylanty, kteří by chtěli třeba do Lucemburska, "velmi vyspělé země s velkým počtem cizinců, kteří jsou tam velmi dobře integrováni."

Ježek: Řešením by byla mezinárodní ochrana

Podle europoslance Ježka se přitom nabízelo lepší řešení, než kvóty. "Při vědomí všech nedokonalostí si myslím, že daleko lepší koncept by byl koncept dočasné mezinárodní ochrany," řekl europoslanec. Ježek uvedl, že jde o flexibilní systém, zamýšlený na velký příchod azylantů. „Nevyžaduje, aby probíhala složitá azylová řízení, ale akceptuje obyvatele nějaké oblasti nebo země, kteří si zaslouží mezinárodní ochranu, ovšem jenom na dobu, než situace v jejich zemi bude vyřešena," upozornil Ježek. 

"Myslím si, že dočasná ochrana by byla řešením i právě pro země střední i východní Evropy," uvedl. "Německá snaha mít fixní, povinný přerozdělovací mechanismus, zatím brání tomu, aby byla vedena nějaká serióznější diskuze o dočasné ochraně," poznamenal v debatě, kterou moderoval analytik Evropských hodnot Jan Kovář.

"Přerozdělení z Řecka a Itálie musí být. Ale jakmile řeknete, že kvóta je trvalý mechanismus a máme tady nastaveno tolik a tolik na jeden rok, tak tím říkáte: Přijďte, kvóta ještě není naplněna. A to je volání po ekonomických migrantech," souhlasil s kritikou kvót sociální geograf Dušan Drbohlav, docent z Přírodovědecké fakulty UK. Upozornil, že i Německo již ustoupilo od toho, kolik migrantů je schopno přijmout, protože to může být považováno za výzvu. 

Migrační krize se nenarodila přes noc

K migrační krizi Drbohlav poznamenal: "Není to problém, který by se narodil přes noc. Signály tu byly. Například rok 2011, Tunisko a 40 tisíc lidí, kteří přišli do Itálie." Podle něj došlo k jasnému podcenění situace.

Řešení vidí především ve zklidnění politické situace v zemích. Ovšem nejen v tom. „Musí dojít k přerozdělení bohatství. Nebo se bohatí musí sjednotit na tom, že musí nějakým způsobem podpořit chudý svět. Chudoba je jednou z příčin. I kdyby byla politická stabilita, která byla předtím, stále ten region bude nestabilní socio-ekonomicky,“ uvedl odborník na migraci.

Varoval, že současný migrační tok nemusí zdaleka končit. A to nejen kvůli nevyřešenému konfliktu v Sýrii. „Afrika je stále v situaci demografického boomu a ten přírůstek populační tam bude ohromný. Při nemožnosti ekonomického uplatnění doma bude migrační přetlak trvat," pokračoval Drbohlav.

I on se pozastavil nad tím, že doposud nebyla na pořadu dne diskuze o dočasné ochraně. "Já se divím. Konflikt v bývalé Jugoslávii byl především řešen dočasnou ochranou," poznamenal Drbohlav.

Kritizoval přitom neschopnost EU reagovat rychle, koncepčně a funkčně. „Vše hrozně dlouho trvá. Není to dobře ani pro ty jednotlivé migranty... Chybí mi vize, strategie, tady je stále reaktivní politika, nikoli proaktivní. EU by měla mít vizi, jak to chce řešit celkově, k čemu spěje a kde je cíl," uvedl odborník.

Upozornil na to, že členské země neplní, co mají plnit. Nezajišťují ochranu vnějších hranic EU, není však zajištěn ani systém efektivního vyhošťování migrantů. "Jsem proimigračně naladěn, jsem pro to, pomoci humanitárně, ale rozhodně nejsem pro chaos, který způsobuje to, že se každý může pohybovat po území jednotlivých států EU," dodal sociální geograf.

Video Europoslanec Petr Ježek (za ANO) o imigrační krizi - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi