Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Přijeďte k nám za uprchlíky.“ Čeští politici odmítají ostrou kritiku OSN

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: mts, ČTK - 
22. října 2015
19:50

Kritika Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, podle nějž Česko porušuje práva běženců, rozladila politiky. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) vyzývají zástupce OSN, aby se přijeli o podmínkách v detenčních zařízeních přesvědčit. Naopak europoslanec Pavel Telička (ANO) výtky částečně uznává – vadí mu například, že uprchlíci nemají přístup k mobilům a internetu.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn obvinil Česko ze systematického porušování práv uprchlíků a zároveň dal najevo znepokojení nad „xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků“ prezidenta Miloše Zemana.

„Slovní útok na prezidenta republiky není první, a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize,“ reagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident podle něj dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu a na svých výrocích nehodlá nic měnit.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se Česko snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky. Vyzývá zároveň zástupce OSN, ať se k nám přijedou podívat. „Já myslím, že zjistí, že v České republice jsou standardní, slušné, rozumné podmínky pro umístění uprchlíků,“ uvedl.

Od Klause zazněl výpad i na soudruhy z EU

Ministr vnitra Milan Chovanec poznamenal, že Česko mělo v minulosti problémy při kontaktech s komisaři OSN, spolupráce prý byla tristní. Pokud chce někdo Česko kritizovat, podle Chovance také může přijet sem a vést debatu.

Kritiku vysokého komisaře odmítl i předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. „Nevím o tom, že by tady byl a přesvědčil se na místě o čemkoliv. V tomto ohledu to považuji za nelegitimní výrok takového člověka,“ řekl.

A Česka se zastal také Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Je smutné, když vysoký komisař OSN kritizuje něco, co evidentně vůbec nečetl. Na druhou stranu asi nikoho nepřekvapí, že úředníci z OSN ve své rétorice stojí po boku soudruhů z EU, jimž je taky zcela lhostejné, co si myslí občané,“ sdělil.

Dienstbier: Děti by v zařízeních být neměly

Částečně se s tvrzením Vysokého komisaře OSN ztotožňuje ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Vadí mu například, že v běženeckých zařízeních jsou rodiny s dětmi. Vládě co nejdřív předloží návrhy na zlepšení situace.

Europoslanec Pavel Telička (ANO) by změnil i praxi, že migranti nemají přístup k mobilním telefonům a internetu.

Berete uprchlíkům peníze, zlobí se komisař

Představitel OSN zdůvodnil svou kritiku tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince.

Je rovněž znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí. To, že jsou v nich navíc drženy také děti, podle něj nemá žádné ospravedlnění.