Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stanové městečko v Poštorné už prý není potřeba. Uprchlíci se Česku vyhýbají

Autor: sou - 
23. října 2015
08:38

Provizorní stanový tábor pro uprchlíky v Poštorné bude stát jen do konce října. Podle ministerstva vnitra Česku nehrozí žádný masivní nápor uprchlíků. Prý momentálně dostačuje kapacita v třech dalších zařízeních pro zadržení cizinců. Navíc se uprchlíci mají záměrně našemu státu vyhýbat.

„Mobilní rezervní zařízení v Poštorné bude v provozu do konce října, bourat jej začneme první listopadový týden,“ uvedla podle severu Novinky.cz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Momentálně se už neuvažuje, že by stany nahradily ubytovací kontejnery.

Tuto zprávu vítá i starosta Břeclavi Pavel Dominik. Už ho měl informovat i ředitel břeclavské věznice, že pronájem místa, kde stojí stanové městečko, skončí k prvnímu listopadu.  Občané se to dozvědí v pátek v oficiálním vyjádření města. Ti byli celou dobu proti stanovému městečku pro uprchlíky a hrozili dokonce demonstrací.

Místo stanového městečka věznice

Místo ale dlouho opuštěné nezůstane. „V části areálu, který poslouží jako věznice, se pracuje. Dodělávají se záležitosti spojené s potřebným zabezpečením. Kontrolní dny vyhodnocují stav prací a čekáme na posouzení, zda areál splňuje potřebné požadavky,“ uvedla mluvčí věznice Iva Bednářová. Už v listopadu by do Poštorné mělo přijet zhruba dvě desítky vězňů. Jako nejpravděpodobnější termín se zatím uvádí 16. listopad.

Uprchlíci se prý Česku záměrně vyhýbají

Podle ministerstva vnitra naše území nečelí hrozbě masivního náporu imigrantů a tak o použití prostoru v Poštorné nadále neuvažují. „Ministerstvo vnitra disponuje třemi zařízeními pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové, Drahonicích a ve Vyšních Lhotách, kde zmíněné kapacity jsou v tuto chvíli dostačující,“ dodala jeho mluvčí Malá.  

Kvůli opatřením na maďarsko-srbské hranici a zvýšení ostrahy na česko-rakouské hranici opadl nápor běženců, kteří přes Česko přecházeli do Německa. Navíc máme podle ministra vnitra Milana Chovance pověst země, kde se striktně dodržují platné zákony a uprchlíky tady čekají pouze problémy. Prý se tak České republice záměrně vyhýbají.