Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci rozpoutali peklo: Nechtějí je pustit do Anglie, tak podpálili tábor

Autor: lm - 
4. listopadu 2015
15:52

Celkem 114 uprchlíků se minulý měsíc omylem vylodilo na jedné ze dvou britských vojenských základen na Kypru. Britové uprchlíky ubytovali na ostrově v provizorních táborech. Migranti se ale začali bouřit a podpalovat stany. Chtějí totiž do Anglie.

Uprchlíci směřující převážně z Blízkého východu do Evropy se v říjnu omylem vylodili na jedné ze dvou britských vojenských základen na Kypru, odkud startují letadla k útokům na pozice extremistické organizace Islámský stát na území Iráku. I když technicky jde o britskou půdu, země běžencům azyl neudělí. Britové se totiž dohodli s Kyprem, že azylové řízení spadá pod jeho jurisdikci.

To se ale migrantům nelíbí. I když jim Britové zřídili provizorní uprchlický tábor a poskytli jim přístřeší, stravu a služby podle standardů OSN, není jim to dost. V táboře proto vypukly rozsáhlé protesty. Uprchlíci během nich podpálili dva stany, snažili se přelézt plot a jeden vyhrožoval dokonce sebevraždou.

Běženci požadují povolení ke vstupu do Velké Británie. „Jsme lidé, ne zvířata,“ křičel při protestech jeden z nich. Zadržování v táboře přirovnávají k věznění teroristů na základně Guantánamo. „Řekli jsme jim, že chceme do Anglie, ale oni nám řekli ‚ne‘. Teď jsme v britském vězení,“ vypověděl Palestinec Ibrahim Marouf (35). „Chtějí, abychom přijali azyl na Kypru, ale to my nechceme. Chceme jít do Evropy, to je náš sen,“ řekl BBC muž, který v náručí držel malou dcerku.