Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proud uprchlíků přes Slovinsko neklesá. Německo zpřísňuje azylové zákony

Autor: ČTK, sou - 
24. října 2015
10:19

Více než 1300 migrantů překročilo v noci na sobotu hranici z Chorvatska do Slovinska. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura DPA. Od minulé soboty, kdy se Slovinsko stalo novou tranzitní zemí na takzvané balkánské trase, už přes dvoumilionový stát prošlo téměř 52 tisíc lidí. V Německu dnes vstoupily v platnost nové přísnější azylové zákony.

Podle místní tiskové agentury STA prošlo malou slovinskou příhraniční obcí Rigonce, která má jen asi 170 obyvatel, od pátku do dnešního rána už asi 13 tisíc uprchlíků. Je mezi nimi řada žen a dětí. V obci Šentilj na slovinsko-rakouské hranici nyní čeká na možnost pokračovat v cestě na západ Evropy asi 4 tisíce běženců. Většina z nich chce podle agentury DPA do Německa.

Na druhé straně hranice v rakouském Spielfeldu zase podle agentury APA strávilo noc v provizorních stanových táborech asi 2000 imigrantů. Do rakouské spolkové země Štýrsko, která se Slovinskem hraničí, přišlo podle místní policie během pátku asi 5 až 6 tisíc migrantů.

V místních lidech narůstají obavy, uvedl starosta Spielfeldu Reinhold Höflechner. Jedním z důvodů je podle něj to, že někteří uprchlíci prorazili v noci provizorní ploty kolem stanových táborů a na cestu do Německa se vydali po dálnici na vlastní pěst.

Německo by prý mělo posílat uprchlíky zpět Rakousku

Chování Rakouska v migrační krizi kritizoval v rozhovoru poskytnutém deníku Bild bavorský ministr financí Markus Söder. „Způsob, jakým uprchlíky do Německa nechávají jen tak beze všeho projít, je nepřijatelný," uvedl. Podle něj by německé úřady měly Rakousku zadržené migranty posílat zpět, aby si tím vynutilo dodržování platných pravidel.

V Německu v sobotu vstoupily v platnost nové zpřísněné azylové zákony. Opatření mimo jiné rozšiřují počet takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nemají na azyl nárok, a to o Albánii, Kosovo a Černou Horu. První deportace neúspěšných žadatelů se očekávají již začátkem příštího týdne. Německý Spolkový sněm zmíněné azylové zákony přijal před týdnem a původně měly začít platit až 1. listopadu.