Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Noční transporty uprchlíků: Chorvatsko je za tmy posílá do Slovinska

Autor: ČTK, mb - 
23. října 2015
13:15

Chorvatsko v noci na dnešek přepravilo ke slovinským hranicím 4 tisíce běženců. Lublaň postup Záhřebu dlouhodobě kritizuje a slovinský premiér Miro Cerar (52) již oznámil, že se kvůli tomu obrátí na Evropskou komisi.

K uzavřené srbsko-chorvatské hranici Berkasovo-Bapska v noci přišlo asi 5000 běženců, kteří míří na sever Evropy. Ministři vnitra Srbska a Chorvatska Nebojša Stefanović a Ranko Ostojić se dnes chtějí sejít na srbsko-chorvatském přechodu Batrovci-Bajakovo, aby projednali situaci na nedaleké přechodu Berkasovo-Bapska. Podle Štefanoviče chtějí hovořit o tom, jak usnadnit tranzit uprchlíků a snížit napětí.

Nesolidární Chorvaté

Lublaň též vytýká Chorvatsku, že pořádá noční přesuny uprchlíků na slovinskou hranici. Jako důkaz uvedlo Slovinsko záznam z noční kamery.

Velké problémy

Velké problémy se zvládáním uprchlické krize hlásí dvoumilionové Slovinsko. Premiér Cerar oznámil, že Lublaň požádala EU nejen o policisty, ale také o finanční podporu ve výši 60 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun). Peníze chce využít k péči o uprchlíky.

Slovinsko jako tranzitní země

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména do Německa a Švédska. Lublaň ale tvrdí, že sama současnou vlnu běženců nezvládne, neboť země má kapacitu na péči o 2500 běženců denně. Chce také, aby sousední Chorvatsko pouštělo uprchlíky v menších počtech, aby je Slovinsko dokázalo registrovat a zaopatřit.