Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počet utečenců v Česku se může zvýšit kvůli zákonům: Azyl znamená, že může přijet i rodina

Autor: Marcel Mihalik - 
24. června 2015
11:31

Podej prst a nemusí ti stačit celá ruka. Do takové situace se nyní kvůli přílivu přistěhovalců a vlastním zákonům může dostat Česká republika. Když totiž udělí imigrantovi azyl, otevře tak dveře i jeho rodině.

Příslušný zákon totiž říká, že »rodinnému příslušníkovi azylanta, jemuž byl udělen azyl, se udělí azyl za účelem sloučení rodiny«.

„Z tohoto titulu je možné navyšování počtu dalších osob azylantů na našem území,“ potvrdila Blesku advokátka Zuzana Rennerová. Stejný vývoj se dá očekávat i v dalších zemích Evropské unie, které mají podobné zákony.

V tomto zákonu je zároveň skryta i odpověď na otázku, proč jsou mezi uprchlíky většinou mladí muži. Snesou zacházení pašeráků lidí, strastiplnou cestu i pobyt v internačním táboře. Jakmile získají azyl, vybudují v cílové zemi zázemí a smějí pozvat celou rodinu…

Co stanoví zákon?

Rodinnému příslušníkovi azylanta, jemuž byl udělen buď běžný, nebo tzv. humanitární azyl, se „v případě hodném zvláštního zřetele udělí azyl za účelem sloučení rodiny“. A to i v případě, že on sám nesplňuje podmínky pro udělení mezinárodní ochrany (azylu).

➤ Rodinným příslušníkem se pro účely sloučení rodiny rozumí:

a) manžel nebo partner azylanta (manželství nebo partnerství musí trvat už před udělením jeho azylu, v případě polygamního manželství dostane azyl jen jedna manželka)

b) svobodné dítě azylanta mladší 18 let

c) rodič azylanta mladšího 18 let

d) zletilá osoba odpovídající za nezletilou osobu bez doprovodu

e) svobodný sourozenec azylanta mladší 18 let
(Zdroj: Zákon č. 325/1999 sb, o azylu)

Co se děje s běžencem, kterého v ČR zadrží cizinecká policie?

1. Jestliže požádá o azyl v ČR, je dán do azylového střediska. Pokud azyl získá, může tohoto střediska dál využívat, anebo si může zařídit trvalý pobyt kdekoli na území ČR. Pak se na něj pohlíží jako na cizince trvale žijícího v Česku.

2. Jestli se ukáže, že cizinec již požádal o azyl v jiné zemi, pak se umístí do záchytného zařízení pro cizince, kde je s ním zahájeno tzv. dublinské řízení, na jehož konci je vrácení cizince do země, ve které o azyl požádal.

3. Pokud bylo nepochybně prokázáno, že cizinec nelegálně vstoupil na území ČR z konkrétního státu, pak se do zařízení neumisťuje a podle readmisní dohody, kterou má ČR uzavřenou se všemi sousedními státy, se do této země vrací, obvykle do 48 hodin – někdy i dříve.

4. Když nepřichází v úvahu ani jedna z těchto variant, jde o cizince v nelegálním postavení na našem území a zahajuje se řízení o správním vyhoštění.

judi1 ( 29. června 2015 11:01 )

takto sa to musi robit : http://pravyprostor.cz/jednoduche-a-odzkousene-pristehovalecka-vlna-se-da-zastavit-do-roka-a-do-dn e/

alisy ( 27. června 2015 05:36 )

Bin dabei... I se stavením šibenice pomůžu...

maruna12 ( 24. června 2015 16:08 )

Co by na to řekl W. Churchil, který nechtěl obětovat Českosovensko Hitlerovi? https://www.youtube.com/watch?v=bIreYBj7Ees

y.susenka ( 24. června 2015 15:12 )

nikdy nezůstane u jednoho problému, co? mám pocit že z toho se nevyhrabeme, leda je sem všechny pustit a zabrat prázdnou Afriku

petrkramnypresident ( 24. června 2015 15:11 )

Turci jsou z nich ovšem ještě daleko nejpracovitější. Takový Eritrejec naproti tomu možná umí vyhrabat dikobraza z písku, když má dobrý den, ale tím to končí.

Zobrazit celou diskusi