Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristi mezi uprchlíky v Česku nejsou, uklidňuje policie. Přesto jim nasazují pouta

Autor: dv - 
2. července 2015
06:16

Už teď, v polovině roku, chytila cizinecká policie v Česku o tisíc uprchlíků víc než loni. Proto je v pohotovosti. Mluvčí cizinecké policie ale vyvrací obavy, že mezi skupinami imigrantů cestují také bojovníci Islámského státu. Přestože řada z nich nemá nic než jen batoh, žádné doklady…

Strach. To je to, co Čechy nejvíc cloumá při zmínce o uprchlících. I podle exkluzivního průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk.cz se utečenců bojí 87 procent obyvatel. Cizinecká policie ale uklidňuje, že přes naše území cestují hlavně ti, které vyhnala válka, terorista ani podezřelý mezi nimi nebyl ani jeden.

„Zatím se žádný takový případ nestal,“ říká mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Její kolegové jsou při každé kontrole v kontaktu s databázemi, do kterých tipují teroristy i tajné služby.

O tom, že se hrdlořezové z IS dostávají do Evropy na člunech mezi uprchlíky, mluvil před časem poradce libyjské vlády Abdal Basit Harún. Stejné obavy vyslovil i egyptský velvyslanec ve Velké Británii. Podle experta na terorismus Christiana Kaunerta je taková teorie sice věrohodná, ale velmi obtížná na posouzení pravdivosti.

Video  Teroristi mezi uprchlíky? Máme to pod kontrolou, říká policie  - David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nejvíc případů nelegálních imigrantů zachytila policie na jižní Moravě, v Ústeckém kraji a jižních Čechách, na Vysočině a v Praze. „Oni si naplánovali cestu někam jinam, často ani nevědí, že jsou v Česku, nejsou rádi, když je chytíme,“ říká mluvčí.

Hned po záchytu jsou prý klidní, přesto musejí na převoz dostat pouta, je to policejní nařízení. „Mají jen na nezbytně nutnou dobu, vyloženě z důvodu bezpečnosti,“ doplnila Rendlová. Uprchlíci hned po zadržení agresivní nejsou, když ale zůstávají pod kontrolou policie, klid jde stranou…