Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syřanka (†20) uprchla do Německa, aby začala nový život. Zavraždila ji tam vlastní rodina!

Autor: lm - 
7. října 2015
19:47

Dvacetiletá syrská uprchlice Rokstan při příchodu do Německa věřila, že už je z nejhoršího venku. V rodné zemi ji znásilnili tři muži a pak ji zmlátila vlastní rodina. Mladá dívka doufala, že v západní společnosti začne nový život, jenže právě tady, v »bezpečné« Evropě, ji zavraždila vlastní rodina!

Rokstan přišla z válkou rozvrácené Sýrie do Německa před dvěma lety. V rodné zemi si vytrpěla nepopsatelné hrůzy. „Znásilnili mě tři muži. Od té doby byla moje rodina považována za nečistou. Matka a bratři mě zmlátili. Řekla mi, že si zasloužím zemřít,“ popsala Rokstan s těžkým srdcem spisovateli Marku Krügerovi, který o příbězích uprchlíků píše knihu.

Dvacetiletá dívka si rychle přivykla západnímu stylu života a zcela se integrovala do společnosti. V Německu pracovala jako překladatelka pro syrské uprchlíky, kteří v posledních měsících do země přicházejí po tisících. Jenže její rodina se zřejmě nemohla smířit s potupou, kterou jim dívka podle nich způsobila.

Rokstan o jejich ďábelském plánu nejspíš věděla. „Očekávám smrt. Ale jsem moc mladá na to, abych umřela,“ napsala nedávno na svůj profil na sociální síti. Pomoc ale nepřišla a minulý pátek policisté našli její bezvládné tělo v altánku rodiny v městečku Dessau (Sasko-Anhaltsko). Byla ubodána.

„Máme podezření, že její vraždu vykonali příbuzní z kulturních pohnutek,“ uvedl státní návladní Christian Preissner (64). Policisté zatím neúspěšně pátrají po jejím otci a bratrech. Otec už ale pravděpodobně uprchl do Turecka nebo Sýrie. Vyšetřována je i matka oběti. „Rokstan věděla od kamaráda, že její matka na ni chtěla najmout profesionálního zabijáka,“ uvedl spisovatel Mark Krüger. „Nemáme s tím nic společného,“ odsekla novinářům německého deníku Bild, který o případu informoval.