Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dostal padáka za označení mrtvých uprchlíků za špínu. Kalenda končí u lidovců

Autor: simao, ČTK - 
1. září 2015
17:41

Bývalý šéf lidovců v Liberci Daniel Kalenda končí v KDU-ČSL. Celostátní výbor strany ho v úterý odpoledne vyloučil ze svých řad. Není to nijak velké překvapení. Kalenda zděsil mnoho lidí, když desítky mrtvých uprchlíků z dodávky v Rakousku označil za „lůzu“ a „špínu“.

Nyní již bývalý lidovec Kalenda na Facebooku naprosto ulétl. zatímco svět zhrozil nález 71 uprchlíků v náklaďáku v Rakousku, on na svém profilu napsal: „Já netruchlím, není mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, sem nepatří.“ Měl tu smůlu, že jeho xenofobní, ale soukromý status zkopíroval některý z jeho přátel na Facebooku a veřejně rozšířil.

Kalenda se rázem stal tématem číslo 1 i pro špičky lidovců. Také předseda strany a vicepremiér Sobotkovy vlády Pavel Bělobrádek se od Kalendova vyjádření distancoval a prohlásil, že bylo v rozporu se stranickými stanovami. „Názorová pluralita je zcela v pořádku, tu nikdo netrestá, ale končí tam, kde se dostáváme za hranu toho, co je a není v souladu se základními principy naší politiky,“ řekl novinářům Bělobrádek.

Kalendu pak v úterý vedení strany vyloučilo z KDU-ČSL. Kalenda přitom nebyl jen „obyčejným“ řadovým členem lidovců. Dříve působil jako šéf městské organizace KDU-ČSL v Liberci, po propuknutí aféry pak rezignoval na funkce člena okresního výboru a člena celostátní rozhodčí komise strany, které do pondělí vykonával.

Lidovci mají novou skupinu pro otázku uprchlíků

V úterý přitom zasedal i sněmovní klub lidovců. O aféře kolem šokujících výroků Kalendy se na něm ale nedebatovalo. „Z pohledu křesťanskodemokratického politika jsou podobné výroky nebo podobné postoje naprosto nepřijatelné, to ani snad není potřeba diskutovat, to je jasné,“ shrnul to místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu Jiří Mihola.

Spolu s ním vystoupil na brífinku další místopředseda strany Ondřej Benešík. Ten prozradil, že v rámci uprchlické krize přijali lidovci i jedno organizační opatření uvnitř vlastní strany. „KDU-ČSL zřídila pracovní skupinu pro otázky migrace, jedná se o vnitrostranickou pracovní skupinu, která má řešit a přinášet křesťansko-demokratický pohled na řešení této krize v rámci ČR. Považujeme současnou migrační krizi za záležitost, která má schopnost – bohužel – ohrozit samotné základy evropské integrace,“ upozornil Benešík.

Skupina podle něj zahrnuje stranické odborníky a konzultanty na různé oblasti, jako je vnitro, justice, sociální věci, hospodářství či zdravotnictví. „Řešení této krize se musí odehrávat na úrovni EU, to je jedna premisa, a druhá zásadní věc, kterou zdůrazňujeme, je ta, že musíme rozlišovat mezi ekonomickým migrantem a mezi azylantem, mezi člověkem, který hledá mezinárodně právní ochranu, protože mu v jeho zemi hrozí perzekuce, nebo dokonce smrt,“ dodal místopředseda.  

zigzag ( 1. září 2015 17:46 )

Hm, pekny prìtel

Zobrazit celou diskusi