Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi se děsí migrace: 7 strachů z uprchlíků. Čeho se bát, čeho ne?

  • Autor: Vera Renovica,Milan Kolář - 
    5. 8. 2015
    05:00

    Zbytečný strach? Anebo legitimní obava? Z možného přílivu uprchlíků, stejně tak jako z nelegálních migrantů, nemají Češi radost. Ne vždy je ale namístě se třást. Co se skutečně může stát a co je jenom fikce, Blesku vysvětlily zasvěcené osoby.

  • 1.Strach č. 1: Staneme se magnetem pro uprchlíky!

    MINISTERSTVO: DOSTANOU TO, CO VŠICHNI

    Pořád platí, že jsme pro běžence tranzitní zemí. Láká je sociální systém v Německu či Velké Británii. Ani v Česku by ale nezůstali s prázdnými kapsami.

    „Získá-li (běženec, pozn. red.) azyl, je státem zabezpečen stejně jako občan České republiky. Pokud pak splní podmínky nároku na jednotlivé dávky, Úřad práce ČR mu je vyplácí,“ řekla Blesku Irena Dlesková z ministerstva práce a sociálních věcí.

    Problémy s uprchlíky řeší i Německo: Uprchlíci v Trieru Problémy s uprchlíky řeší i Německo: Uprchlíci v Trieru | EPA

  • 2.Strach č. 2: Na hranici bude železná opona jak za »totáče«!

    MINISTERSTVO: HRANICE NEZAVŘEME, DRÁTY NEBUDOU

    Nápad obehnat republiku elektrickým plotem tak, jak vypadal za totality, zatím ve státní správě nedostali. „Krátkodobé uzavření hranic některé země »Schengenu« už dnes využívají pro zajištění bezpečnosti ... Jedná se ovšem o výjimečné a krajní, nicméně možné opatření. Nyní využívá ministerstvo vnitra preventivních kontrol, resp. přistoupilo k preventivním opatřením ve třech krajích ČR zaměřených na česko-rakouskou hranici,“ dozvěděl se Blesk od Hany Malé, tiskové mluvčí ministerstva vnitra.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | L. Křivan

  • 3.Strach č. 3: Přijedou k nám teroristé!

    EXPERT: NENÍ VYLOUČENO

    Obava, že se na migrační vlně »svezou« teroristé Islámského státu, kteří chtějí mít víc svých lidí v Evropě, prý neopodstatněná není. „Jako varianta se to nabízí. Řada těch lidí utíká právě z oblastí, kde Islámský stát funguje,“ řekl Blesku odborník na bezpečnost, generál Andor Šándor.

    Sdílí tedy obavy prezidenta, který v nedělním pořadu Blesku řekl: „Jeden z libyjských ministrů neurčitě varoval, že se Islámský stát pokusí zneužít této uprchlické vlny, aby sem importoval tzv. spící buňky, to znamená teroristické skupiny, které časem procitnou.“

    Usáma bin Ládin Usáma bin Ládin | Foto: Reuters, archiv Blesku

  • 4.Strach č. 4: Budeme si muset vzít domů uprchlíky!

    MINISTERSTVO: ŘEŠÍME, NEPOVÍME

    U našich rakouských sousedů už v uprchlických zařízeních nemají kapacity. Politici proto vyzvali občany, aby uprchlíkům poskytli střechu nad hlavou. A není vyloučeno, že podobnou výzvu učiní i u nás.

    Zatím ale hledají jiné cesty. „O navyšování ubytovací kapacity pro nelegálně pobývající cizince v ČR nyní jednala pracovní skupina ministerstva vnitra a policie. Shodly se prý na několika variantách řešení, o nichž chtějí nejprve informovat představitele samospráv,“ řekla Blesku Lucie Nováková z ministerstva vnitra.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | L. Křivan

  • 5.Strach č. 5: Přivezou nám sem exotické nemoci!

    ZDRAVOTNÍCI: NEPRAVDĚPODOBNÉ

    Ebola, malárie, tuberkulóza. Ať je to co je to, ti »migranti« nám sem přivezou tajuplné viry. I tohle občas slýcháme. Podle ministerstva zdravotnictví je to ale hloupost, respektive riziko, na které se myslí a kterému se předchází.

    „Uprchlíci, kteří se v jakémkoliv režimu dostanou do republiky, jsou vyšetřeni lékaři a epidemiology. Provádějí se laboratorní vyšetření a samozřejmě rentgen ke zjištění tuberkulózy. Dojde tedy k řádnému zmonitorování jejich zdravotního stavu a případnému proočkování,“ vysvětlila Blesku Dana Šalamunová z odboru komunikace s veřejností ministerstva.

    (Ilustrační foto) Tak vypadá zvětšený virus eboly. (Ilustrační foto) Tak vypadá zvětšený virus eboly. | ČTK, Reuters, EPA

  • 6.Strach č. 6: Postaví nám tu tábor, nic s tím nezmůžeme

    OBCE: JE TO MOŽNÉ

    „Nechceme tady uprchlický tábor,“ ozvali se obyvatelé slovenského Gabčíkova v referendu. Ale smůla. Ministerstvo vnitra je, stejně jako nás, poslouchat nemusí. „Otázku případného místního referenda o uprchlickém zařízení je třeba pečlivě zvážit. Jde o vcelku nákladnou záležitost, u které platí, že pokud se něco formou místního referenda přijme, museli by stejně tak občané obce hlasovat o případném zrušení svého předchozího rozhodnutí,“ vysvětlila Blesku mluvčí Svazu měst a obcí ČR Štěpánka Filipová. A potvrdila, že výsledek by pro ministerstvo závazný nebyl…

    Uprchlíci z francouzského Calais žijí v táboře New Jungle (Nová džungle) Uprchlíci z francouzského Calais žijí v táboře New Jungle (Nová džungle) | Profimedia.cz/The Sun/News Syndication

  • 7.Strach č. 7: Budeme tady mít kvůli nim válku!

    EXPERT: HLOUPOST

    „Současná vlna migrace nezavdává důvod se domnívat, že by mohl v Evropě vzniknout konflikt,“ odmítá bezpečnostní expert, generál Andor Šándor. Tvrdí, že v možném válečném konfliktu půjde o zdroje, konkrétně o pitnou vodu.

    „Vzhledem ke změnám klimatických podmínek a vzhledem k tomu, že v jistých částech v Africe chybí pitná voda, se může stát, že lidé půjdou za vodou. Takovéto obrovské množství lidí už nebude možno řešit imigrační politikou. To sice výhledově hrozí, ale není to bezprostřední,“ uklidňuje.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | L. Křivan

trhnisinadledvinkou ( 5. srpna 2015 11:08 )

tak jim běž vařit, aby jim chutnalo

andorea ( 5. srpna 2015 10:39 )

Z té fotky jde strach.

naidka ( 5. srpna 2015 08:41 )

Fotka přesně vystihuje a charakterizuje uprchlickou krizi: INVAZE OPIC.

quonex ( 5. srpna 2015 05:49 )

 Nikdo se nezabyva problemy uprchliku. Celkem mne zasahlo, ze jim u nas nechutna. Pravda, gazelii steaky z cerstveho masa tady nemame. Maximalne pstrosa. I tak by centralni organy EU mely resit, ze oproti Africe konzumujeme nepozivatelne jidlo, ktere ani zoufali bezenci nejsou schopni jist. To je spatna vizitka.

Zobrazit celou diskusi