Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vdova ze seznamu uprchlíků do Česka: Nechtěla opustit manžela zabitého ISIS

Autor: sou - 
30. července 2015
05:00

Manžela jí zabil Islámský stát. Rania (33) s přesunem do České republiky nejdřív nesouhlasila, chtěla zůstat v Iráku nablízku mužova hrobu. Nakonec – prý jen kvůli budoucnosti svých dětí – kývla. Společně s devíti dalšími vdovami je na seznamu 152 křesťanských uprchlíků, které chce do Česka dopravit Nadační fond Generace 21.

Manžel Raniy pracoval jako policista v severoiráckém městě Karakoš. Loni 6. srpna se k jejich městu přiblížil Islámský stát. „Pouze hlídal nemocnici, měl dvě krásné dcery a jednoho syna. Islamisté před nemocnici postavili auto, které nechali vybuchnout, což zabilo jeho a zničilo nemocnici,“ řekl pro Blesk.cz humanitární pracovník Salman Hasan, který s nadačním fondem spolupracuje.

Bylo jí jen 32 let, jejím dětem pak devět a 11 let. Z padlého města uprchli do čtvrti Ankáwá v křesťanské části Erbílu. „Nejprve jsme byli ve stanech na zahradě kostela sv. Josefa. Poté nás přemístili do stávajícího tábora. Jsme tady už od listopadu 2014,“ řekla Rania pracovníkům fondu.

Nechtěla opustit hrob svého muže

V táboře se ale Rania necítí nejbezpečněji. Nechrání ji tam totiž muž. „Když jste samotná žena, tak nemáte ani jako křesťanka velkou šanci na přežití,“ vysvětlil Hasan. Ve své ubytovací jednotce, kterou má se svými dětmi v táboře k dispozici, mají umístěnou fotku otce rodiny, aby na něj nezapomněli.

Rodina si fotku otce pověsila i v provizorním ubytování uprchlického tábora v Erbílu. Rodina si fotku otce pověsila i v provizorním ubytování uprchlického tábora v Erbílu. | Jan Dezort, Nadační fond Generace 21

„Na začátku řekla, že neodejde. Nemohla odjet kvůli hrobu svého manžela. Zeptal jsem se jí, jestli tady chce zůstat, a ona řekla ano. Další den se modlila a ptala se boha,“ dodal Hasan.

Žena nakonec souhlasila s umístěním na seznam hlavně kvůli budoucnosti svých dětí. Ví, že zpět se kvůli Islámskému státu vrátit nemůžou. Stále kontroluje jejich město. A i v Erbílu žijí v neustálém strachu.