Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Detektor uprchlíků? Britové už ho nabízejí v obchodech!

Uprchlíci v přístavišti v Calais
Uprchlíci v přístavišti v Calais  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
21. července 2015
23:37

V Británii se dnes začal prodávat na internetu speciální detektor, který je podle výrobce s to varovat řidiče kamionů před přítomností nelegálních migrantů v jejich voze. Nabídka přišla v době, kdy se přistěhovalci ve francouzském Calais snaží každý den ukrýt v některém z kamionů, které jedou z Francie do Británie.

Přístroj za necelou desetinu vteřiny zjistí, zda se do kamionu dostal nějaký člověk nebo zvíře,“ ujišťuje Matthew Perryman ze společnosti 360 Advantage. Vysvětlil, že přístroj měří uvnitř vozu množství oxidu uhličitého a varuje řidiče nebo jeho zaměstnavatele zprávou sms či mailem, pokud naměří takovou úroveň, která ukazuje na přítomnost živého organismu.

Projekt vznikl ve spolupráci se sdružením britských nákladních přepravců FTA (Freight Transport Association), které má výhradní právo na prodej přístroje. Na svém portálu ho nabízí svým členům za 199 liber (asi 7700 korun), zahraničním dopravcům za 299 liber (asi 11.500 korun).

„Vítáme vše, co zvyšuje bezpečnost řidičů. Tento detektor je zbavuje povinnosti osobně kontrolovat své kamiony, což je vystavuje velkému nebezpečí v Calais, kde slídí tisícovky migrantů,“ říká člen vedení FTA James Hookham.

Podle čísel, která zveřejnily v polovině měsíce britské úřady, jim zaplatili dopravci za to, že jejich auta převezla migranty do Británie, mezi dubnem 2014 a dubnem 2015 celkově na pokutách 6,6 milionu liber (255,6 milionu korun). To je o 2,4 milionu liber více než v předchozím období. O podobný přechod do Británie se přitom snaží stále více běženců z Afriky a Asie.

Podle sdružení českých automobilových dopravců Česmad Bohemia ohrožují přistěhovalci v Calais i české řidiče kamionů. „S rostoucím množstvím a agresivitou běženců jde již doslova o život,“ uvedl Česmad začátkem června v prohlášení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi