Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Protest proti uprchlíkům: Šibenice do 21. století nepatří, říká Chovanec a chce po policii prošetření

Autor: simao - 
2. července 2015
18:30

Pražská demonstrace proti uprchlíkům a islámu vyvolala rozruch. Což si patrně organizátoři přáli. V davu se objevili demonstranti se šibenicemi s hesly "za vlastizradu", určeny byly pro politiky, kteří prý při jednání o řešení uprchlické krize selhali. Má k nim patřit třeba premiér Sobotka. Ministr vnitra Chovanec tvrdí, že podobné projevy jako šibenice do 21. nepatří a žádá po policii, aby celou aféru prošetřila.

Šibenice na protiuprchlické akci - silná káva i pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). "Již v průběhu demonstrace jsem žádal Policii ČR, aby při posuzování jejího průběhu byla maximálně důsledná," uvedl dnes v prohlášení Chovanec.

Zároveň ale dodal: "Jsem samozřejmě zastáncem svobody projevu i shromažďování. Každý má nárok na vlastní názor, nicméně do 21. století a do vyspělé demokratické společnosti veřejné chrastění symboly, jako jsou šibenice, ani vyhrožování smrtí nepatří. Toto si Policie ČR musí uvědomit. Stejně tak si policisté musí být vědomi toho, že každý jejich krok veřejnost sleduje a že lidé velmi citlivě vnímají, kdy a jak policisté zasahují. Současně jsem policii požádal o důsledné vyšetření jejího postupu a o případné vyvození personální odpovědnosti."

Na slova ministra vnitra reagovala Jana Malacalíková z Policejního prezidia. "Vedení policejního prezidia nechá tento zákrok důkladně prošetřit odborem vnitřní kontroly," přesvědčovala ve vysílání České televizi. "Co se týká nošení šibenic, to je obecně nový prvek na demonstracích, takže požádáme naše právníky o analýzu a stanovisko, jak v těchto případech správně postupovat," dodala. Podle ČT policie prověřuje policie i kamerové záznamy z místa protestu.

Svou reakci přidal i jeden z účastníků demonstrace Tomio Okamura. ten měl na demonstraci proti imigrantům úvodní řeč. Šibenic si prý nevšiml. "Já se přiznám, že protože na té demonstraci bylo průběžně až dva tisíce lidí a já jsem měl úvodní projev a bylo tam obrovské množství transparentů, že jsem si těch šibenic všiml až z médií. Já jsem tam šel z toho důvodu, abych vyjádřil svůj jasný a dlouhodobý názor - nulová tolerance imigrantů," uvedl na ČT24 Okamura.

Okamura: Šibenice byla v pořádku, kdyby...

Když se ho moderátorka ptala, co říká na to, že si demonstranti přinesli šibenice, Okamura zaváhal. "Pan ministr vnitra tam nebyl a já, protože jsem tu šibenici neviděl zblízka, tak se musíme podívat, co na té šibenici vlastně bylo napsáno. protože pakliže by tam bylo napsáno, a to já nevím, že ti demonstranti odsuzují vraždění nevinných lidí Islámským státem s tím, že jsou tam oběšováni nevinní lidé a tímto chtěli vyjádřit odpor k Islámskému státu, tak s tím bych souhlasil. Ale pakliže tam bylo něco jiného, nedemokratického, že se snad má někdo věšet, to samozřejmě absolutně odmítám. Jakékoliv násilí odmítám," uvedl Okamura.

Na šibenicích však byla hesla jako "Za vlastizradu". Prý měla poukazovat na selhání politiků při jednání o řešení současné uprchlické krize. O Islámském státu ani zmínka...

Ohledně šibenic a postupu policie pak Okamura dodal: "Tam byla na místě policie a policie to má řešit. Já jsem byl jenom pozván, abych tam vystoupil se svým projevem proti imigrantům a proti islámu."

Na Václavském náměstí, kde se šibenice objevily, přitom byli přítomni vedle demonstrantů proti imigrantům a islámu v ČR také aktivisté, kteří naopak vyjadřovali uprchlíkům podporu. Oba tábory oddělovali policejní těžkooděnci.

cabogaj ( 5. července 2015 21:35 )

Lidé mají strach už jen zveřejnit svůj názor.3/4 národa má názor stejný, ale mají strach něco říct. Jak za totáče, ba co víc, ještě hůř!!!

tgbb. ( 3. července 2015 13:57 )

Sobotkovi nachystali kvůli uprchlíkům šibenici. Ale nevisí. A diskuzi pod článek také nedali, bojí se pravdy.

luckykubrt ( 3. července 2015 13:52 )

Šibenice do 21.století nepatří... a podřezávání hlav ano ?

jarypadlo ( 2. července 2015 19:04 )

Vlastizrada nepatří do politické kultury už dávno a transparenty s nápisem "můžete odejít když se vám tady nelíbí" nepatří do rukou muslimáků na návštěvě v ČR.

Zobrazit celou diskusi