Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Luxusní pražské restaurace nabízely polské hovězí, tvrdí Toman. Jako argentinské

Aktualizováno -
6. února 2019
18:05
Autor: ČTK, Mii, Tomáš Belica - 
6. února 2019
10:40

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) to ve středu řekl na sněmovním zemědělském výboru. Dodal, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření. V restauraci v pražském Karlíně bylo podle Tomana v rámci prověřování polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa, které bylo označené jako české.

„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, jsou však podle něj nazývané asijsky. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.

V restauraci v Karlíně bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, řekl odpoledne na tiskové konferenci ministr zemědělství. Státní veterinární správa uvedla, že u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři nařídili likvidaci masa.

Polské maso označené jako české

Veterináři však uvádějí, že se nejednalo jenom o hovězí maso - šlo o necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Veterináři nyní podniku hrozí pokutou až 50 milionů korun.

„V průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech,“ dodali veterináři.

Jednatele restaurace Romana Motovského slova ministra i veterinářů  rozzuřila natolik, že zvažuje právní kroky. Odmítá, že by jeho podnik s masem „podváděl“. „Já si nejsem vědom, jestli bylo to maso z Polska, já tady mám pořád fakturu, že to byl český chov. Jestli mezi tím bylo polské, to nevím,“ řekl Blesku Motovský. To, že maso bylo označené jako polské, považuje za chybu kuchaře. „To nebyla chyba řetězce, ale chyba kuchaře, který nám značil maso, které bylo přivezeno, které jme jakoby zavakuovali a měl označit štítkem, do kdy je trvanlivost a spotřeba,“ doplnil Motovský.

Čeká se na další testy

Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil v úterý Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly právě pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého dotčené restaurace nyní kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa pro podezření z klamání spotřebitelů. „Prioritní je pro pana ministra ochrana spotřebitele v ČR a nelze mít žádné pochybnosti, zda není porušován zákon,“ dodal mluvčí.

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřili zatím třetinu, všechny vzorky byly v pořádku.

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy.

Ministr: Kupujte radši české hovězí

Toman v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. Česko podle něho případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo do ČR přes jiné unijní země.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

11karel11 ( 7. února 2019 19:00 )

A Češi jsou též podvodníci.

11karel11 ( 7. února 2019 18:57 )

Když tu blbečci po revoluci zlikvidovali soběstačnost v zemědělství, tak to tu vypadá, jak vypadá. Jedovaté potraviny, samý podvod, zlodějny, morálka v ***i, ožebračování lidí a vykořisťováýní, to je výdobytek po r. 1989. Z čeho má každý 3. člověk rakovinu, z toho žrádla, co se prodává.

krtek. ( 7. února 2019 16:59 )

co to puvodne rikal Toman ? ze se to prodavalo v restauracich s asijskými názvy, agrofert nebo tak nějak ...

petrw ( 7. února 2019 16:04 )

kradlous taky bych jim to dal v rstauracich sezrat byl by to pro ne trest nevyssi

kradlous ( 7. února 2019 09:57 )

Zlatí komunisti.Před Havlovou semišovou revolucí jsme byli v potravinách soběstační a nepamatuji že by bylo maso prodáváno ze chcíplých krav.To je jenom přednost kapitalismu.

Zobrazit celou diskusi