Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prodělali mrtvici, lékaři je odepsali. Nikdy není nic ztraceno, říká odbornice

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
24. září 2018
05:16

Pokud postihne člověka cévní mozková příhoda, následky mohou být fatální. Postižený přijde o hybnost, může mít potíže s mluvením, se zrakem i sluchem, dokonce může zapomenout i jak si uvařit čaj. Lékaři často lámou nad takovými pacienty hůl. Podle Veroniky Slepičkové, vedoucí tereapeutky centra ERGO Aktiv, ale nikdy není vše ztraceno.

 

Veronika pracuje v ERGO Aktiv v centru neurorehabilitace po mozkových příhodách (CMP) s celou řadou pacientů s poškozeným mozkem.

Kromě klientů, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu často v mladém věku, jsou tu ti, kteří prodělali nádorová onemocnění, jsou po úrazu na lyžích nebo na kole.

„Měli jsme tu i klientku, která měla poškozený mozek po otravě oxidem uhelnatým, a mladého muže, který prodělal vysokohorskou nemoc,“ řekla pro Blesk Zprávy Slepičková.

A co se může po cévní mozkové příhodě stát? Podle Slepičkové prakticky cokoliv. Kromě toho, že se pacienti nemohou hýbat, mohou zapomenout, jak se vaří čaj. Podrobnosti zjistíte v rozhovoru:

Lékaři ho odepsali: On ale zabojoval

Centrum přijalo před třemi lety mladého muže, který byl po mrtvici, a lékaři nad ním zlomili hůl. „Tvrdili, že už se nikdy nezvedne a nebude komunikovat. Ale on se chtěl zvednout a po dvou letech intenzivní rehabilitace je nyní v domácím prostředí, bez dýchacího přístroje, začíná komunikovat, sedí, jí,“ popsala Slepičková výsledky rehabilitace.

Podobnou prognózu měl i Zdeněk, kterého postihla mozková mrtvice, když mu bylo 37 let. Podívejte se, jaký pokrok od té doby udělal:

Terapeutka: Nic není ztraceno

I když se může situace jevit jako beznadějná, díky neuroplasticitě dokáže i poškozený mozek neuvěřitelné.

„Já to přirovnávám k objížďce na silnici. Ono to trvá delší dobu, není to třeba tak kvalitní, ale ta informace tam doputuje. A přesně takhle mozek funguje. Nikdy není nic ztraceno,“ řekla Slepičková.

Jedna z klientek přišla do centra až deset let po mozkové příhodě. Dá se po takové době ještě něco dělat? A co je nejlepší rehabilitace? Odpovídá vedoucí tereaputka ERGO Aktiv Veronika Slepičková: 

Ve vteřině se to může stát i vám!

Chcete pomoci mladým lidem po mrtvici? V sobotu 6. 10. 2018 pořádá centrum neurorehabilitace ERGO Aktiv, o.p.s. benefiční koncert na podporu tří mladých lidí po mrtvici – Elišky, Petra a Zdeňka.  Koncert proběhne ve Foru Karlín, start je v 18:00. Celým večerem bude provázet Tomáš Měcháček a Jana Plodková, zahrají pak Nerez&Lucia Šoralová, Generation Jam, November 2nd, David Kraus a Vasilův Rubáš. Více informací o koncertu získáte na stránkách centra.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině