Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Buď obří pokuta, nebo odškodnění dodavatelů. Inspekce si došlápla na Kaufland

Autor: ČTK, Mii - 
6. září 2018
15:20

Řetězec Kaufland nesmí požadovat po svých dodavatelích využívání účetního systému Markant. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a uložil Kauflandu mimo jiné i povinnost odškodnit dodavatele, kteří si systém pořídili. Řetězec uvedl, že dodavatele již oslovil.

Úřad své rozhodnutí oznámil v tiskové zprávě. Podle ní nesmí Kaufland do budoucna vyvolávat ve svých dodavatelích přesvědčení, že účast v účetním systému Markant je podmínkou dodávek zboží do Kauflandu.

„Společnost Kaufland v dopise uvedeným dodavatelům sdělí, že účast v systému Markant není podmínkou dodávek potravin do řetězce Kaufland a dodavatelé mohou svou účast v systému Markant ukončit bez toho, aby tím byly dotčeny stávající či budoucí obchodní vztahy mezi nimi a Kauflandem,“ řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Dodavatelé, kteří za využívání účetního systému v době od března 2016 do prosince 2017 platili, dostanou tuto sumu zpět, nebo jim musí být jinak kompenzována.

Podobný požadavek měl dříve i Globus

„Rozhodnutí úřadu samozřejmě plně respektujeme. Všechny závazky, které jsme k dnešnímu dni měli splnit, jsme splnili a všechny relevantní dodavatele jsme již oslovili. I další závazky samozřejmě beze zbytku splníme,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

„Úřad v rámci správního řízení prověřoval, zda společnost Kaufland využíváním systému Markant neporušuje zákon o významné tržní síle, za což by jí hrozila sankce ve výši desítek milionů korun. Pod podmínkou splnění výše uvedených závazků ÚOHS správní řízení zastavil,“ doplnil Rafaj.

Za porušení zákona o významné tržní síle dostal pokutu 183 milionů korun v identickém případě řetězec Globus, a to loni v prosinci. Globus podle ÚOHS vyžadoval účast v účetním systému Markant od března 2016 do června 2017. Řetězec podal proti pokutě rozklad.

Zobrazit celou diskusi