Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Jany (47) odhalili rakovinu prsu. A poté si stejnou diagnózu vyslechla i dcera (22)

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
18. května 2018
05:00

Dvě ženy, matka a dcera, a dvě stejné diagnózy krátce po sobě. Jana (47) z Litoměřic ještě sama nedokončila léčbu rakoviny prsu, a stejnou nemoc našli lékaři její dceři Báře (22). Zatímco Jana už má chemoterapie za sebou, dcera jimi právě prochází. „Zhroutil se mi celý svět,“ vzpomíná žena na chvíli, když se smutnou zprávu dozvěděla.

„Našla jsem si bulku v prsu, udělali mi mamograf a biopsie potvrdila, že je to zhoubné. Tak začal kolotoč chemoterapie, ozářky a hormonální léčba, která trvá doposud,“ říká Jana v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Největší starost si dělala s tím, že kvůli chemoterapii přijde o své dlouhé vlasy. „Když mi řekli, že mám rakovinu, tak první, co mi běželo hlavou, že přijdu o vlasy. To bylo v diagnóze nejtěžší,“ vzpomíná Jana.

Začala je ztrácet hned po první chemoterapii. „Bylo to ze dne na den. Bolela mě hlava, cítila jsem divné svědění. A když jsem si sáhla do vlasů a držela ten chomáč vlasů, tak jsem věděla, že to je konečná. Druhý den přišel na řadu strojek,“ říká s tím, že ven a mezi lidi vždycky chodila s parukou nebo v čepici.

Dvě bojovnice

Šok paní Jana zažila krátce nato, co si prošla kolečkem náročných léčebných zákroků. Rakovinu prsu totiž našli lékaři také její dceři (22). „Bára šla na operaci nezhoubného nádoru, který jí lékaři nechali dorůst do 12 centimetrů. Když se zjistilo, že je zhoubný, zhroutil se mi celý svět,“ vzpomíná.

„Už je to pět měsíců a stále bojujeme. Vím, že to dáme,“ říká Jana, která dceru na chemoterapie doprovází. „Cesty na chemoterapie byly na začátku hodně náročné. Báře bylo zle a hodně zhubla. Když se chemoterapie změnila, bylo už veseleji. Po cestě zpět domů jsme se vždy někde zastavili, dali něco dobrého nebo něco hezkého koupili. A vzali to jako výlet.“

Každá osmá žena s rakovinou prsu

Rakovinou prsu onemocní v Česku až každá osmá žena. Lékaři každý rok odhalí nádor asi 6000 ženám, až 1600 jich na toto onemocnění zemře. Tato rakovina je nejčastější příčinou úmrtí žen ve věku mezi 20 a 54 lety, ačkoli je poměrně snadno léčitelná, pokud je nádor odhalen včas.

Paní Janě i její dceři pomohl nadační fond Daruj vlasy. První z nich prodloužil vlasy, které po léčbě rakoviny dorůstaly jen pomalu, druhé pak vyrobil kvalitní paruku ze skutečných vlasů, která déle vydrží. Fond pomáhá ženám, které přijdou o vlasy kvůli nemoci. Díky darovaným vlasům získává fond peníze a ty se pak využívají k financování výroby paruk. Darovat vlasy může každý, postup je možné najít na webu nadačního fondu.

Pokud chcete pomoci ženám s rakovinou, můžete přispět na transparentní účet: 2501085558/2010

Video  Rakovina prsu zasáhla rodinu: Postihla Janu (47) a vzápětí její dceru.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...