Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští psi odhalí rakovinu: Mají až 91% úspěšnost

Autor: kaj - 
7. května 2018
05:00

Jako jediní v Česku cvičí čtyřnohé svěřence odhalovat začínající fáze rakoviny plic a vaječníků v Kopřivnici. Výsledky jsou zatím více než slibné: zvířata se téměř nemýlí.

Pozorovatele cvičení ohromí. Výzkumná pracovnice Petra Matulová (28) staví čtyři skleničky a v jedné z nich je vzorek s pozitivním rakovinovým nálezem. „Tak, Endy, vyraz,“ vyzývá německého ovčáka (12) a ten ani jednou nezaváhá! Vzorek vždy najde.

V případě, že dají před Endyho čtyři skleničky bez nálezu, vrátí se zpět k psovodovi. „Protože výsledky jsou více než nadějné, rádi bychom trénink přetavili do odbornější výzkumné práce. Chceme pomáhat lidem,“ přeje si usměvavá žena.

Patnáct psů různých ras učí jedenáct lidí odhalovat rakovinu různých typů. „Potřebujeme vzorky, které získáváme po souhlasu pacientů od lékařů. Úspěšní jsme například u Endyho na 91 procent, což je dosti vysoké číslo,“ pokračovala Petra Matulová.

Pokud se bude nadále dařit odhalovat rakovinu plic a vaječníků, troufnou si dobrovolníci na odhalování rakoviny prostaty, taktéž na počátky Alzheimerovy choroby. „Věřím, že této méně známé metodě dáme místo ve vědě, které zaslouží,“ dodává.

Odborník výcviku fandí

Zkoušená metoda výcviku psů může přinést ve screeningu plicní rakoviny nějaký pokrok. Naši pacienti mnohdy chodívají pozdě, proto pomoc nemůže být tak radikální. Dovedu si představit některé diagnózy, pro které by mohl výzkum znamenat značný pokrok. Takový pes by mohl procházet nemocnicí a diagnostikovat nové pacienty,“ řekl Blesku primář plicního oddělení ostravské Vítkovické nemocnice Jaromír Roubec.

snehulak ( 7. května 2018 08:28 )

A já, proč mi ten babiččin vlčák stále čichá ke koulím, když přijedu na návštěvu. On tam toho raka už cejtí. A měli jste slyšet v noci ten zuřivá řev na ježka. Jako bychom měli na zahradě deset zlodějů a on ji zatím asi měl i chudák ježek.

Zobrazit celou diskusi