Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vodáci budou muset pěšky: Hrozící sesuv skály u Českého Krumlova uzavře část Vltavy

Autor: ČTK - 
23. dubna 2018
18:41

Bezodkladný zásah vyžaduje část takzvané Barevné skály v Českém Krumlově. Hrozí, že se odlomí blok vážící 1000 tun. Kvůli nebezpečí sesuvu je od března zavřená cesta pod masivem a nyní se pro vodáky zavře i část řeky Vltavy mezi Větřním a Novým Spolím. 

Zákaz proplouvání pod skálou může trvat celou sezonu, řekla v pondělí mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. Částka za asanaci, kterou zaplatí Lesy ČR, by neměla přesáhnout deset milionů Kč bez DPH.

Soudní znalec označil stav vrcholové partie Barevné skály za havarijní. Přes zimu se rozšířila jedna ze spár. Podle mluvčí hrozí, že se odlomí až tisícitunový blok. Lesy ČR proto rozhodly, že zavřou nejen silnici pod skálou, ale nově i část řeky Vltavy, kam by se masiv mohl zřítit.

„Zákaz proplouvání pod skálou by mohl v krajním případě trvat celou sezonu, než skončí sanační práce. Budeme se snažit toto období maximálně zkrátit, ale dnes nelze předjímat, jak dlouho sanace potrvá,“ uvedl Radek Kordač z Lesní správy Český Krumlov.

Vltava představuje pro vodáky jistotu. I pokud je léto chudší na srážky a většina řek v Česku je kvůli nedostatku vody nesplouvatelná, Vltavy se to netýká. Lipenská přehrada neustále upouští vodu, čímž zajišťuje dostatečný průtok v řece.

Bedekr Bedekr | Blesk - Ramon Hofman

K objednání bedekru pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz

  

„Zatím nemáme vysoutěženého dodavatele, ale odhadujeme, že částka za asanaci nepřesáhne deset milionů korun bez DPH,“ řekla ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Vodáci tak nesplují Vltavu mezi Větřním a Novým Spolím. O zákazu je budou podle Lesů ČR informovat také vodácké kempy, půjčovny lodí i Povodí Vltavy. Pokud vodáci pojedou z Vyššího Brodu, jejich cesta skončí ve Větřní a na řeku se vrátí až na základně v Novém Spolí.

„Neprodleně také plotem ohradíme cestu pod skálou pro pěší a cyklisty, kterou jsme sice uzavřeli již v březnu, ale chodci a cyklisté opatření nerespektují,“ řekl Kordač. Lesy ČR s geology a geotechniky řeší, jak přední čelo masivu odlamovat. Zatím se nepočítá s odstřelem.

A jak to bude s dopravou lodí?

„Rozhodně to bude problematické, neprospěje to ničemu: Neumím si představit, co se bude dít na silnicích – začátkem července není pomalu možné dovézt lodě ani na místa, kde je mají lidé objednané. Jak se tam sjedou všechny půjčovny, aby odvezly klienty dál?“ podotkla pro ČTK Jana Bláhová z jihočeské půjčovny lodí Votus.

Loni splulo Vltavu podle odhadů 250 000 lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá cizinců, kteří chtějí Vltavu splout. Turisté nejčastěji využívají vícemístné gumové rafty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hayena ( 23. dubna 2018 20:33 )

Proč to řešit jednoduše a rychle, když to jde řešit složitě a pomalu.

miro 49 ( 23. dubna 2018 19:03 )

Vodáci budou muset pěšky: Hrozící sesuv skály u Českého Krumlova uzavře část Vltavy -------------------------------- Takže pokud půjdou pěšky, tak se skála nezřítí?

Zobrazit celou diskusi