Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vodáci, změna: Na jezech zapomeňte na povolení, nově se jede na vlastní riziko

Autor: bru/ČTK - 
2. srpna 2016
13:49

Vodáci budou moci od konce týdne nově proplouvat jezy a propustmi na řekách bez povinnosti mít souhlas od jejich správce. Plutí přes ně bude na vlastní nebezpečí, pokud nebude zakázáno vlastníkem jezu či signálním znakem. Umožní to novela vyhlášky ministerstva dopravy, jež tento týden vstoupí v platnost.

Mluvčí ministerstva připomněl, že zmiňovaná novela také upravuje takzvané noční kotvení, které zakázala loňská vyhláška. Nově budou moci lodě stát mimo přístav maximálně 48 hodin, nikoliv jen od východu do západu slunce. Noční kotvení mimo přístav bylo zakázáno hlavně kvůli zvýšení bezpečnosti plavby. Podle ministerstva se ale vliv na to v praxi nepotvrdil, proto zákaz zrušilo jako neodůvodněné omezení svobody plavby.

Pro vodáky platila povinnost mít ke splutí jezu souhlas správce vodní cesty řadu let. Letos se ministerstva dopravy a zemědělství dohodla na úpravě příslušné vyhlášky tak, aby z ní byla tato povinnost vyjmuta. Podle jejího nového znění je tedy „na povrchových vodách, které jsou vodní cestou nesledovanou, plutí přes jezy nebo jejich propustmi možné pouze na vlastní nebezpečí, a pokud není zakázáno vlastníkem jezu nebo signálním znakem. Plutí přes jezy nebo jejich propustmi může být signálními znaky dále upraveno.“

„Jediné, co musí (vodáci) dodržovat, je případné značení na jezu. Pokud je jez označen jako nebezpečný výstražnými cedulemi, pak nesmí být splouván,“ zdůraznil v této souvislosti Ptáček.

Zástupci ministerstva zemědělství už dříve řekli, že jednotlivá Povodí spolu se zástupci vodáků a Českým svazem kanoistů pracují na zlepšení vybavenosti jezů, které jsou označené jako nebezpečné. Povodí Moravy například očísluje jezy na způsob evidence železničních přejezdů, což by mělo pomoci záchranářům při případných zásazích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi